kutu da, cam şişe de veyahut litrelik şişede alınan gazlı, gazsız içeceklerin içiliş adabını içeren liste.
şimdi bu asitli içecek denen içeceklerin çok da faydalı bir halt olmadığını hepimiz biliyoruz. ama gelgör ki çok susadığımız anlarda(iftar,halı saha maçı sonrası vs..) genelde gazlı içecekleri tercih ediyor büyük bir çoğunluk. artık içindeki kafein midir yoksa boğazı yakma hissi mi baskın geliyor bilemiyorum. ama orda burda görüyorum ki hala içecek nasıl içilir bilmeyen organizmalar var. şimdi bu işin adabı şöyledir efendim;
- kola hafif soğuk içilmez. ama buzlanmaya yakın olan bir soğukluktada içilmez. soğukluğun ölçüsü ''soğuktan değilde, asitin boğaza verdiği rahatsızlıktan dolayı yudumu bitirirsin'' budur.
- bardak boyutu keyfe göre seçilir ama normal su bardağından büyük olması iyidir.(litrelik şişe için)
- bir bardak kola, bardakta en fazla 3-4 dakika bekler. eğer bu süreyi geçerirseniz ılır ve gazı kaçar.(co2)
- şimdi gelelim en önemli noktaya;
kola yudumlanmaya başlanıp 2-3 yudum sonra bırakılmaz. yavaş yavaş içilmeye başlanır ve takriben 3. yudumda boğazımız yanmaya başlar. işte en önemli nokta boğazımız yanmaya başladığında da içmeye devam etmek. ne kadar çok acı, o kadar keyf. (bkz: mazoşizm) artık acıya dayanamadığınız anda içmeyi bırakıp, ''eâhhh!'' efektiyle nefes verdiğinizde gerçek bir kola içicisi oldunuz demektir.