Bu mal varlığına nasıl ihanet edildiğini görmek için;
--spoiler--
ATATÜRK ORMAN ÇiFTLiĞi’NiN 5659 SAYILI KURULUŞ YASASI’NA VE 3194 SAYILI iMAR YASASINA AYKIRI YAPILAŞMALAR
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası; ATATÜRK ORMAN ÇiFTLiĞi’nin 5659 sayılı Kuruluş Yasası’na ve 3194 sayılı imar Yasasına aykırı yapılaşmaları yapanlar ve bunlara göz yumanlar, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasasına aykırı olarak koruma altına alınmış yapıları yıkanlar, yeni yapılar yapanlar, görevini yapmayan ve bunlara seyirci kalan kamu erkleri hakkında Cumhuriyet Savcıları’nı göreve çağırıyor ve suç duyurusunda bulunuyor.
5659 sayılı Yasa ile özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiliği haiz bir kuruluş olarak kurulan Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’nün bütün mallarının Devlet malı sayılmış, taşınmazlarının devir, temlik ve kamulaştırmasının özel bir yasa ile izin alınmasına bağlı kılınmış, 1992 yılında SiT, 1998 yılında ise I. derece doğal ve tarihi sit alanı olarak tescil edilmiş, böylece 2863 sayılı Yasanın koruması altına alınmış olmasına rağmen tam bir ÇiFTLiK anlayışı ile yok edilmek istenmektedir.
Atatürk Orman Çiftliği alanındaki yapılaşmalar büyük bölümüyle 3194 sayılı Yasaya aykırı olduğu gibi 2863 sayılı Yasaya da aykırı olarak yürütülmüştür. Ayrıca, 2863 sayılı Yasaya göre en geç bir yıl içinde bitirilmesi gereken koruma amaçlı imar plânı, aradan onbir yıl geçmiş olmasına karşın hazır değildir.
Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet SEZER ’in talimatıyla, Devlet Denetleme Kurulunca yaklaşık bir yıllık bir çalışma sonucunda düzenlenen rapor gereği yapılmak üzere Şubat 2003 ‘de Başbakanlığa gönderilmesine karşın, bugüne kadar başta Başbakanlık olmak üzere hiçbir kurum üzerine düşen görevini yapmamıştır.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu , gelecekteki plânla çelişebilecek nokta kullanım ve yapılaşma izinleri vermektedir. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu AOÇ arazisindeki yasa dışılığa her nedense kayıtsız kalmaktadır. DDK Raporunda, 1995 ve 2002 yıllarında çekilmiş hava fotoğrafları üzerinden Çiftlik toprakları üzerindeki 23 yapının, yapı ruhsatı ve Koruma Kurulu kararı olmaksızın; 30 yapının, Koruma Kurulu kararı olmaksızın; 3 yapının, Koruma Kurulu izni olmakla birlikte yapı ruhsatı olmaksızın yapıldığının belirlendiği belirtilmesine karşın ilgili kurullar, siyasi erk kayıtsız kalmakla yetinmeyerek, bu yasa dışılığın yapıldığı arazilerin bir bölümünü hazırladıkları yasa tasarısı ile spor kulüplerine devretmek, böylelikle buradaki cürümü ve suçu örtmek istemektedirler. Koruma kurulu izni olmadan elma deposunu bovling salonuna dönüştüren vatandaşı, yargı önüne çıkarmaktan çekinmeyen başta koruma kurulu olmak üzere, kamu erki nedense bu konuda bir şey yapmadığı gibi, üstüne yeni cürüm ve suçlar işlemek istemektedirler.
Bu anlayış, Çiftlik toprakları üzerinde tehdit oluşturacak yeni gelişmeler peşindedir. Çiftliğin hipodrom yakınındaki toprakları üzerinde; “Ankara Metrosu 3. Aşama işleri, Batıkent-Sincan-Organize Sanayi Bölgesi Arası Hat Yolu” ile iki metro istasyonu plânlanmış ve çalışmalara başlanılmıştır.
Bu bölgenin hemen yakınında bulunan ve Çiftliğin paylı mülkiyetindeki 42129/2 parsel, bir konut kooperatifine tahsis edilmiştir. SiT sınırları belirlenirken her nedense Eskişehir yolunda bazı arazi parçaları sınır dışında tutulmuştur. Bunun arkasında yatan niyet bir an önce ortaya konulmalıdır.
Bugüne kadar 8 yasa ile Çiftlik arazilerinin 13.598.712 m²’si satılmıştır. DZiK Yönetim Kurulu Kararları ile satılan topraklar da göz önüne alındığında, DDK inceleme sonuçlarına göre 1937 yılından günümüze Atatürk Orman Çiftliğinin 21.983.218 m² arazisinin satıldığı ortaya çıkmaktadır. Çiftlik topraklarına talep sürmektedir. Demiryolunun dört hatta çıkarılması için çok sayıda parselin satılmasına izin verilmesine ilişkin bir yasa taslağı söz konusudur.
Toptancı hali yapılmak üzere Ankara Belediyesine arazi satılmasına izin veren 2015 sayılı Yasa, satılan alanın satılma amacı dışında kullanılmasını yasaklamıştır. Bu alanın bir bölümüne hizmet binası yapmayı amaçlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yasada yapılacak değişiklikle yasağın kaldırılmasını istemektedir.
Bunların dışında, imar plânları ile Çiftlik toprakları üzerinde ikinci bir toptancı hali plânlanmıştır.
Çiftlik topraklarının bir bölümü imar plânı kapsamına alınmış ve paylı mülkiyete dönüştürülmüştür. Paylı mülkiyet alanlarında ortaklığın giderilmesi davaları açılmış ve bir kısmı satılmıştır. Yargı kararlarına karşın, büyük bir bölümünün satılamamış olup, bunun nedeni kamu kurumlarının zaten kullanmakta oldukları topraklar için bedel ödemeyi gereksiz görmelerinden kaynaklanmaktadır
Kamu kurumları, Çiftlik topraklarını büyük ölçüde kentin alt yapısında kullanmak amacıyla kiralamışlardır. Spor kulüpleri ise yalnızca üyelerinin girebileceği, halka kapalı alanlar oluşturmuşlardır. Spor kulüpleri kiraladıkları alanların bir bölümünü üçüncü kişilere kiraya vermişlerdir. Kira sözleşmesi adı verilen sözleşmeleri kira tanımına uymamaktadır.
1926 yılında kurulan, teknolojisi ve kapasitesi yenilenen Çimento Fabrikasını bir yabancı şirket devralmıştır. Fişek Fabrikası günümüzde MKE’nin bağlı kuruluşu olarak üretimini sürdürmektedir. 1945 yılında kurulan uçak motoru montaj fabrikasının yerinde bugün New Holland Trakmak Şirketine bağlı olarak üretimini sürdüren Türk Traktör Fabrikası bulunmaktadır. Etibank’a devredilen topraklar üzerinde ise MiTAŞ adlı bir şirket, enerji üretim direkleri ve galvaniz üretimi yapmaktadır. 1934 yılında Çiftlik bünyesinde üretim yapmak üzere kurulmuş olan Bira Fabrikası, 1939 yılında Tekel Genel Müdürlüğüne devredilmiştir. 1950 yılında Atatürk Orman Çiftliğine devredilmeyip Devlet Üretme Çiftliğine bırakılan topraklar üzerinde bugün TiGEM bulunmaktadır. THK’na uçak motor fabrikası, planör sahası olarak devredilen alanda bugün Urankent Konutları yükselmektedir.
Bu kuruluşlar, Çiftlik bütünlüğü içinde özel mülkiyet adaları oluşturmaktadır. Üstelik, alt yapı gereksinmeleri (geçiş hakkı, özel demiryolu/karayolu hattı, su ve kanalizasyon bağlantıları) Çiftlik dokusunu bozmakla kalmamakta, çevre sorunlarına da yol açmaktadır.
Özelleştirme kapsamına alınmış olan TEKEL ve TiGEM’in kullandığı araziler, satış amacı dışında kullanılan araziler üzerindekilerle birlikte bedelsiz olarak Atatürk Orman Çiftliğine geri verilmelidir.
BÜTÜN BU OLUMSUZLARA DUR DiYORUZ. 5659 SAYILI ATATÜRK ORMAN ÇiFTLiĞi MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ KANUNU’NA VE 3194 SAYILI iMAR YASASINA, 2863 SAYILI KÜLTÜR VE TABiAT VARLIKLARINI KORUMA YASASINA AYKIRI DAVRANANLARA, GÖREViNi YAPMAYAN TÜM BAŞBAKANLAR, iLGiLi DEVLET BAKANLARI, iLGiLi KURULUŞLARIN SORUMLULARI VE KORUMA KURULU HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ.
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı