Şimdi bir tanım gerekiyor ya o bakımdan yazıyorum. Bluevelve çıraklarının, çıraklık belgelerini aldıktan sonra, el attıkları kürd ve kürdçülük başlıkları ile milleti galeyana getirmeye çalıştıkları konulardan birisidir. Türkçülüğü de içine * alarak, etkisini daha da çok arttırmaya çalışmışlardır.
--spoiler--
kürt hareketinin ilk ortaya çıkış dönemi 1800lerin başıdır ve ne hikmetse bu dönem ingiltere ve rusyanın ortadoğuda paylaşım mücadelesine girdikleri dönemdir. kürtlerin bu sömürgeci güçler tarafından büyük bir ilgi odağı olması tam da bu döneme denk düşer. bu tarihe kadar kürtlerin ortadoğu coğrafyasında adı bile anılmamaktadır.
bu dönem aynı zamanda kürt tarihi ve kürt dili üzerine sözde bilimsel araştırmaların da başlangıcıdır. bölge çapında sadık bir işbirlikçi güç olarak seçilen kürtlerin bölge devletlerini ve halklarını bölme faaliyetinde kullanılmaları için kürdoloji enstitülerinin kurulması ve kürt milli topluluğunun yaratılması planları daha o dönemde uygulamaya sokulmuştur. bugün bile en ünlü kürt uzmanlarının ingiliz ya da rus olmaları tesadüf değil, bu planlamanın bir sonucudur.
1804-1812 rus-iran savaşında irana karşı kürtleri kullanan rusya 1828-1829 ve 1877-1878 osmanlı-rus savaşlarında da kürtleri ayaklandırarak önemli başarılar kazanmıştır.
1918de mondros mütarekesinin imzalanmasının ardından da kürt hareketi yeniden emperyalist güçlerce öne sürülmüştür.
yine abd başkanı wilsonun kendi adıyla anılan wilson prensipleri doğrultusunda da açıkça ulusların kendi kaderini tayin hakkı adı altında kürtlerin bağımsız bir devlet kurma hakkı gündeme getirilmiştir. sevr bu niyetlerin ilk kez fiiliyata geçirilme hamlesi olmuştur.
bu dönem aynı zamanda kürt hareketinin ingiltere ve rusya ile olan işbirliğinin yanı sıra abd ile de dirsek temasına geçtiği bir dönemdir. 1919dan itibaren başlayan türk bağımsızlık savaşı sırasında bir taraftan yedi düvele karşı antiemperyalist bir mücadele verilirken, içerde de kürt isyanlarıyla mücadele etmek zorunda kalınmıştır.
işgal güçlerinin cephe gerisindeki en büyük desteği olan kürtler gerekli görülen her noktada ayaklandırılarak kullanılmışlardır.
milli mücadelenin en kritik anlarından olan büyük yunan ilerleyişi sırasında koçgiri isyanı patlak vermiştir.
1925te gerçekleşen en büyük kürt isyanlarından birisi olan şeyh sait isyanı ise türkiyenin ingiltere ile musul için pazarlık yaptığı bir dönemde başlamış ve cumhuriyet idaresini çok uğraştırmıştır. sonucu bilindiği üzere musulun kaybedilmesi olmuştur.
ancak kürt hareketi her fırsatta bastırılsa da arkasındaki emperyalist destekle bir şekilde toparlanmış ve ayaklandırılmıştır. 1937de emperyalizme ve onun güdümündeki kürt bölücülüğüne karşı irak ve iranla sadabat paktını kuran atatürkün bu hamlesine karşı ortaya çıkan 1938 dersim isyanı adeta kürt bölücülüğünün kullanım süresinin henüz dolmadığını göstermektedir...
--spoiler--
Tanım yerine de sayabilirsiniz bu yazacaklarımı.
1. dünya savaşı'nda yunanlıların abilerine güvenerek yedikleri naneleri biliyorsunuz, onun bir benzeri kürdçülüğü yaratanlar ** tarafından iş bu 1800 lerde çıkarılmıştır.