--bilişim devrimine giriş--
shannon artık evlenmesi gerektiğini düşünür ve bir kız aramaya başlar. ama durum iyi değildir, çünkü 1950lerde petrol bol, kızlar kendilerini arabalarla partiden partiye atmaktadır ki shannonun böyle şeylerle hiç işi olmaz. Bell labsta helal süt emmiş bir kızı kendine münasip görür sonunda ama emin olamaz bir türlü. kadın nümerik analiz uzmanıdır. shannon kadına yaklaşır ve derki "bebeğim şu denklemi çözemedim bir bakarmısın ?". aslında çözemediği falan yoktur, hem kadını test edip hemde bariz kur yapmaktadır çakal. kadın derki " bu denklem bilinen metotlarla çözülemez shannon, bazen kestirimle gelecek sonuçla yetinmeyi bilmek gerekir ". shannon beyninden vurulmuşa döner. "aha hayatımın kadını budur" der ve 2 gün sonra nikahı basar.
sonra MIT'ye döner kaldığı yerden döktürmeye devam eder. artık patlama yapmak için tüm şartlar olgunlaşmıştır. dijital devrimin ve enformasyon çağının zamanı gelmiştir. shannon öyle bir coşarki her alanda paper üstüne paper fırlatmaya başlar.
enformasyon kuramıyla başlar.bu günün bilinen klasik haberleşme modelini kurar.haberleşmeyle ilgilenenlerin kafalarına kazınan; kaynak->gönderici->kanal(gürültü)->alıcı->hedef modelini kurar.
modeli öyle bir kurar ki bu modelin matematiğini millet anlamaya çalışırken, o kanal kapasitesine sınırlamalar getirmekle meşguldü. bu sınır "shannon - hartley" kapasitesi olarak anıldı. kendini elektronikçi sanan abiler bir kez daha apışırlar. aralarında biri galeyana geldi isyan bayrağını çekti:
- "yahu shannon bit dedin byte dedin sesimizi çıkartmadıkta bu kapasite ne oluyor be üstad, bu sınıra nasıl,hangi modelle ulaşıcaz biz."
shannon asabi tabi,şöyle patlatır cevabı:
- "her şeyi devletten beklemeyin ılan, biz sınırı bulduk sistemide siz tasarlayıverin bir zahmet" der. ancak gerçek şudur ki; bu sınırda iletim yapabilecek bir sistem mevcut teknolojiyle nasıl tasarlanır o da bilmemektedir. asabiyetide bundandır.
ama yılmak yok,yola devam eder.bilgi içeriği, bilgide entropi gibi yeni kavramlar türetir.buradan NLP ( doğal dil işleme ) gibi bir alan türerki bilgisayar mühendisleri pek bir sevinir kendilerine bir pay çıktığı için. shannon bir mesajdan bilgi edinmesi ne kadar zorsa mesajın entropisi ( bilgi içeriği ) o kadar yüksek olmalı der. buradan da mesajın bozulmadan ideal kodlama ve sıkıştırma işlerine girer. hop, "shannon-fano" algoritması diye bişey çıkar ortaya."huffman daha iyisini yapana kadar en iyisi bu" der. bakar bilim camiasını kesmez bu çalışma, turbo coding diye bişey ortaya atar ki trellis kodlu modülasyonun canına okur.Trellis kodlarıyla uğraşan akademisyenler shannon'a çok söverler zira, turbo coding'in yanında trellis su tabancası gibi kalmaktadır. daha sonra turbo coding ilk kez voyager uydusunun haberleşme sisteminde kullanılır.
shannon'un canı sıkılır, sinyal işlemeye dalar.burada da bombayı patlatır. bakar ki analog sinyalleri örneklerken belirli bir örnekleme hızının altında spektral örtüşmeler meydana gelmekte bu da sinyali sayısallaştırırken sinyalin anasını ağlatmaktadır.tak, hemen sınırı koyar "arkdaş bundan böyle örnekleme frekansı, sinyalin bant genişliğinin en az iki katı kadar olacak" der,ispatını yapar. ancak bu olayı zaten kullanan bir adam vardır ve adıda Herry Nyquisttir. vay efendim ilk sen mi buldun ben mi buldum derken, hocalar sınav kağıtlarını karşılaştırırlar.bakarlarki iki adamda birbirlerinden kopya çekmemişler,iki çözüm yoluda farklı ancak aynı sonucu veriyor, hatta hocalar iki çözüm yolunuda bilmiyorlar.o zaman demişlerki bundan böyle bu teorem shannon-nyquist örnekleme teoremi olarak anılsın.ancak nyquist daha önce bulduğundan bu kritik frekansa "Nyquistic frekans" diyeceğiz demişler. Shannon sesini çıkarmamış, çünkü nasıl olsa analog sinyal bi kere sayısal olduktan sonra bu oyunda onun kuralları geçerli olacaktı.çünkü sayısal alemin kralı oydu.sonra shannon bu teoreme dayanan shannon-whittaker interpolasyon yöntemini geliştirip sürekli zamanda bantsınırlı sinyalleri nasıl geri elde edileceğini göstermiştir. tabi shannon ekip çalışmasını sevdiğinden bu teoremede adını Taylor whittaker ile paylaşmıştır.
böylece shannon bu camianın babası olduğunu iddia edercesine makale yağdırmaya devam etmiştir. çalışmaları bu gün bize yüksek hızlı sayısal haberleşme sistemleri, mikroişlemciler, dijital bilgisayarlar,hafıza sistemi, sayısal sinyal işleme, kodlama, kriptoloji, bilgi güvenliği olarak geri dönmektedir. zamanla tüm dünyayı kendi kurallarına göre evirip çevirmiş, "herşey yüksek hızlı olması için sayısallaşmalı, hatayı sonra düzeltiriz demiştir". tüm dünyadaki elektronik sistemlerde hızla sayısallaşmış,programlanabilir ortamlar artmış,algoritmalar ticari ürün haline gelmiş, single chip solutionlar coşmuştur. hem bildiğimiz anlamdaki haberleşme hemde elektronik anlamında haberleşme olayı çağ atlamıştır; tek bir kablodan onlarca telefon konuşması yapılır hale gelinmiş, hatta hiç kablo olmadan gelişmiş modülasyon ve kodlama teknikleriyle telefon konuşması yapılır hale gelinmiştir, elektronik cihazlar ağlarla birbirleriyle haberleşir olmuşturlardır.
--bilişim devrimine giriş--
tabi boş zamanlarında rubik küp çözen makina yapan, labirennte yolunu bulan mekanik fare yapan, satranç oynayan yapay zeka algoritması geliştiren bir adamdan ancak böyle teknoloji dünyasının gidişatını kökünden değiştiren modeller geliştirmesi beklenirdi. iyi veya kötü bu gün teknolojinin bu seviyede olmasını sağlayan en büyük bilim adamı kanaatimce claude elwood shannon'dur.