claude elwood shannon

entry4 galeri
    2.
  1. --ikinci dünya savaşı--
    derken sıcak bir 1939 gecesinde hitlerin canı sıkılır 2. dünya savaşı çıkar. o sıralarda shannon bell labsda. ateşleme sistemleri üzerinde çalışırken bir gün zabitlerden biri buna sorarlar: "aga şifreleme nasıl yapılır, bizim kriptolar neden almanlarınki gibi sağlam olmuyor yahu ?". shannon çok kızar "olm matematiksel modeli olmayan şeylerle gelmeyin bana kaç kere söylicem" diyip kızar ve hemen kriptografiye dalar. olayı şöyle bir analiz eder, matematikten şaşmaz, kısa sürede meselenin özünü çözer. şifre nası kırılır, adam gibi şifreleme nası yapılır hepsini anlatır. daha o zamanlar laboratuarında ses sinyali şifreler(hemde analog ses sinyali). shannon yine klasını konuşturur yani.daha sonra vatana millete hayırlı olsun, çoluk çocuk öğrensin diye de çalışmalarını "gizli sistemler için haberleşme teorisi " diye yayınlatır. böylede paylaşımcı bir karakteri vardır, melek gibi adam valla.

    o zamanlarda şifreleme söz konusu olunca bir artis daha vardır,Bletchley Parkta şifre kıran deli bilgisayarcı alan turing. alan başlarda pek içine sindiremez bu shannonu, ama tanıdıkça bi içi ısınır, "kafa adam lan bu kerata" der.derken bir gün alan turing kendi çalışmasını shannona çaktırmadan gösterir. "the universal turing machine".derken aralarında şöyle bir diyalog geçer:

    shannon- aga ne egoist adamsın, makinaya adını vermişsin resmen.ne iş yapıyor bu şimdi ?
    turing- yok be shannoncuğum, bak; bizim bi muhasebeci vardı.adamın işlem hatalarından bıktım usandım valla,çok zarara soktu dükkanı şerefsiz, sonunda işten attım bu herifi.düşündüm düşündüm sonunda yerine kusursuz işlem yapan yenisini yaptım.
    shannon- olm sarhoş musun nesin, yenisini işe aldım demek istedin heralde.
    turing- yok dostum yok, baya baya yaptım. bak olay tamamen bir yapay zeka meselesi.makina insan beyni gibi,ama her olay için sonlu durumlara sahip. her durumda algoritmanın akışına göre işleyip bir sonraki duruma geçiyor, iş bitincede sonlanıyor.while-if-else-end vs. yani. mesela toplama işlemini makinaya eğittiğinde toplama olayını algoritmana göre yapıyor, işlem bitince zili çalıyor, anladın ?
    shannon- haa, iyimiş lan, akşama getir makinayıda bi cs atalım üstad.
    turing- yok olm olmaz, daha makina sanal. hem cs ne lan ?
    shannon- boşver cs'yi de. sen bana yapay zeka ne onu söyle.
    turing- boşver ya gereksiz bişey.

    böylece iki çakal fazlada birbirlerine açık vermez, shannon not defterine yapay zekayı,turingde cs'yi not alır. ancak shannon tamamen turing'i yemiştir çünkü counter strike'ın konuyla hiçbir alakası yoktur. halbuki shannon daha sonra bu yapay zeka olayını öttürecektir.

    --ikinci dünya savaşı--
    0 ...