dini siyasete alet eden zihniyet

entry50 galeri
    25.
  1. türkiye'de bunu yapan, yapmakla övünen insanların çok da komik bir savunması vardır:
    "e siz de atatürk'ü siyasete alet ediyorsunuz kardeşim!"

    bunu söyleyen şahsın ayırt edemediği çok açık noktalar vardır. din denilen kavram insanın şahsi yaşantısını ilgilendiren, bireyle inandığı tanrı arasındaki tamamen manevi bir mevzudur. ve asıl ilginç olanı, siyaset gibi her üç laftan dördü yalan olan bir aktiviteye, tanrıyı ve saflıktan doğruluktan bahseden dini karıştırmak; tanrının adını kullanarak yalan söylemek, bu yalanlara kılıf uydurmak, çalmak, peşkeş çekmektir ki o dine yürekten inanan birinin yapacağı iş değilmiş gibi geliyor bana. zira yememesi lazım.

    atatürk'ün siyasete alet edilmesine, atatürk üzerinden politika yapılmasına gelince..
    bu cümle bir kere başlı başına yanlış ve imkansızdır. zira atatürk başarısını birinci dünya savaşı ve devamında kurtuluş savaşı'nda cephelerde ortaya koymuş büyük bir komutan ve türkiye cumhuriyeti'nin kurucusu olmanın yanında, dünya tarihinin en etkin ve büyük siyasi figürlerinden biridir. zaten atatürk'ü tarihteki diğer büyük komutanlardan ayıran da ileri görüşlü, geniş vizyona sahip ve son derece kültürlü bir insan olmasıdır. bu özellikleriyle dünya siyaset tarihine de başarılı bir siyasetçi olarak geçmiştir atatürk. dolayısıyla böylesi büyük bir siyasi figürün, ki bu ülkenin kurucusu olan ve fikirsel anlamda da temellerini atıp rotasını çizen bir figürün görüşlerini savunan, dayanak ve çıkış noktası olarak kabul eden siyasi oluşumların olması kadar doğal bir şey de olamaz.
    ülkemizde bunun ne kadar doğru veya içten yapıldığını tartışmıyorum, yapılabilirliğini açıklıyorum sadece.

    benim fikrimce, putperestlerle müminler arasındaki klan savaşları sona erdiğinden kelli artık dine dayalı bir devlet anlayışı fikri son derece anlamsız, kullanışsız, çağdışı ve saçma olduğu gibi; politikalarını din üzerinden yapan, dünyanın güncel değişim ve gelişimini, gavurların katettiği yolu göremeyen, bu memleketin 1925 ve 1934 yıllarında çıkarttığı iki kanunla çözdüğü kılık kıyafet meselelerine takılıp kalmış ve bunu ısıtıp en büyük sorunumuzmuş gibi ortaya koyan politikacılara hala destek veriliyor olmasının da eğitim noksanlığından başka ifadesi yoktur.

    dinin milletleri bir arada tutmada ne kadar başarısız bir siyasi malzeme olduğu da daha birinci dünya savaşı'nda olanca açıklığıyla görülmüştür**. hala da dünyada örnekleri görülmektedir.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük