Arnavutlar Avrupanın en eski otokton halkı olan antik illiryalıların ve Pelasgların torunlarıdır. Avrupada binlerce yıldır var oldukları düşünülmektedir. Arnavutların dedeleri olan illiryalılar denizci bir milletti ve kendilerine özgü yaptıkları seri gemilerle Akdeniz ve Karadenizde denizaşırı ticari faaliyetler, zaman zaman da korsanlık yapmışlardır.
Arnavut kelimesinin kökeni ve anlamı Antik illiryalılar arasında Arber/Arben isimli bir kabile bulunuyordu. Başlangıçta Arnavutların ataları olan Antik iliryalıların bir kabilesi olan Arben, zamanla tüm Arnavutların ismi haline gelmiştir.
Romalılar Arben kelimesini Arvanit olarak kendi dillerine adapte ettiler. Türkler ise Arvanit kelimesini Arnavut olarak telaffuz ettiler ve bu telaffuz günümüze kadar ulaştı.
Doğu ve batı dillerinde de Arnavut kelimesi genellikle Alban ve bunun türevleri şeklinde geçer. Arnavutluk Cumhuriyetindeki Arnavutlar Arnavut kelimesin bilmezler, kendilerine Shqiptar derler. Shqiptar Arnavutçada "Kartalın oğlu" anlamına gelir. Arnavut kelimesinin Arnavutların yoğun yaşadığı ülkelerin dillerine göre kullanımı şöyledir:
Arnavutluk: Shqiptar
Kosova: Shqiptar
Makedonya: Shqiptar
Sırbistan: Shqiptar
Bosna-Hersek: Shqiptar
Karadağ: Shqiptar
Hırvatistan: Shqiptar
Yunanistan: Arvanit/Arvanides
Türkiye: Arnavut
italya: Arberesh
Arnavut dili Arnavut dili Arnavutçadır ve Hint-Avrupa dil ailesinden Avrupa koluna mensuptur. Ancak bu dil ailesi içinde kendinden başka dalı olmayan tek dildir. Arnavutça köken olarak antik Pelasg dilinden gelmektedir. Arnavutça Toska Şivesi ve Gega Şivesi olmak üzere iki büyük şiveye ayrılır. Osmanlı imparatorluğu döneminde Arapça, Farsça ve Türkçede bulunan bazı kelimeler Arnavutçaya yerleşmiştir ancak Enver Hoca (Arnavutça: Enver Hoxha) döneminde öz Arnavutça politikası doğrultusunda sözkonusu yabancı kelimeler Arnavutçadan çıkarılmıştır.
Arnavut kültürü Genel anlamıyla Arnavutlar ataerkil ve tutucu bir milletir. Arnavut kültüründe kıdem ve saygı esastır. Bu nedenle yaşlılara büyük bir saygı vardır. Sülaledeki ya da ailedeki en yaşlı insan reis olarak kabul edilir ve sözlerinden dışarı çıkılmaz.. Doğum, evlenme gibi önemli günlerde yapılan törenlerde sıkı bir disiplin ve seremoni dikkat çeker.
Arnavutların dünyadaki dağılımları
Avrupa Avrupada 6 milyondan fazla Arnavut bulunmaktadır. Arnavutların Avrupa’da bulunduğu ülkeler Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Makedonya, Yunanistan, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Romanya, Birleşik Krallık, Almanya, isviçre, isveç, Avusturya, Fransave Türkiyedir.
Türkiye Türkiye'de kaç Arnavut olduğu konusunda kesin bilgi yoktur, bazı kaynaklar, bu sayının 1 milyonun üstünde olduğunu belirtmektedir.Arnavut kökenlilerin kendileri 3,5 milyon civarı olduğunu söylerler. Ancak bu nüfusun ne kadarının Arnavut kimliğini benimsediği belirsizdir. Ethnologue web sitesi, 1965 sayımına göre Türkiye'deki Arnavutların sayısını 65.000 olarak belirtmektedir. Türkiye'deki Arnavutların çoğu Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi kapsamında Türkiye'ye Güney Epir'den ve Ege Makedonyası'ndan gönderilen Tosklardan oluşurken, II. Dünya Savaşı sonrası Yugoslavya'dan (bugünkü Kosova ve Kuzey Batı Makedonya) Yugoslavya'lı Türklerle birlikte göç ederek gelen topluluk ise Geg'tir.
Mısır [değiştir]Mısırda Kavalalı Mehmet Ali Paşanın iktidarı döneminden kalma Arnavutlar da vardır.
Ünlü Arnavutlar
Türkiye Arnavutları
Mehmet Akif Ersoy
Ali Sami Yen
Ali Şen
Çevik Bir[25]
Kemal Derviş[25]
Hakan Şükür
Arif Erdem
Osmanlı Arnavutları
Abbas Hilmi Paşa
Ali Fethi Okyar
Ali Sami Yen
Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa
Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa
Çavuşbaşı Memiş Paşa
Damat Ferid Paşa
Furgaç Ahmet izzet Paşa
Gedik Ahmet Paşa
Giritli Mustafa Naili Paşa
Hacı Halil Paşa
Kara Ahmed Paşa
Kavalalı ibrahim Paşa
ismail Paşa
Kavalalı Mehmet Ali Paşa
Koca Davud Paşa
Koca Sinan Paşa
Köprülü Amcazade Hacı Hüseyin Paşa
Köprülü Fazıl Ahmed Paşa
Köprülü Fazıl Mustafa Paşa
Köprülü Mehmed Paşa
Mehmet Akif Ersoy
Mehmet Esat Bülkat
Mere Hüseyin Paşa
Mustafa Abdülhalik Renda
Patrona Halil
Said Halim Paşa
Said Paşa
Şemseddin Sami (Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen’in babası)
Tarhuncu Sarı Ahmed Paşa
Tepedelenli Ali Paşa
Tevfik Paşa
Arnavut asıllı Roma imparatorları
Decius
II. Claudius
Aurelian
Probus
Diocletianus
I. Konstantin
Arnavut asıllı Mısır kralları
Kavalalı Mehmet Ali Paşa
Said Paşa
ismail Paşa
I. Abbas (Mısır)
I. Fuad
Tevfik Paşa
Hüseyin Kamil
I. Faruk
Abbas Hilmi Paşa
II. Fuad
Dünya Arnavutları
iskender Bey
Adem Jashari
Rahibe Teresa
James Belushi
Dean Martin
Eliza Dushku
ismail Kadare
XII. Clemens