devlet okullarında okuyanların özel okulda okuyanları aşağılamak amacıyla söyledikleri meşhur saldırı şeklidir.
ilköğretim ve lisede özel okula gönderilmek ailelerin tercihidir. paranız varsa orda okursunuz. kapitalist düzene ne kadar söverseniz sövün paranız varsa siz de gidersiniz. çünkü şartları üst seviyedir ve eğitiminden tutun, sosyal aktivitelerine kadar size güzel imkanlar sunar. keşke devlet okullarımızda bunları sağlıyor olsa. neyse bu başka bir konu.
üniversitelere gelince ki asıl sorun burda başlar zaten. devlet üniversitesini kazanmak büyük bir marifet değil. ortalama zekaya sahip ve düzenli çalışarak kazanamayacak kimse yoktur. o yüzden devlet okullarında okuyanlar kendilerini ülke kurtarmış gibi hissetmekten vazgeçmeli. öss denen abudik bir sınavı geçmekle zeka seviyeniz belirlenmiyor. özel üniversitelere gelince artık sadece parayla girilen okullar olmaktan çıkmıştır. çok iyi bölümlere çok iyi puanlarla öğrenci almaktadır. evet "baba parası yiyen" formatına uygun insanlar vardır ama bunu bütün özel okul öğrencilerine yüklemek büyük haksızlık olur.
şu ayrımı bilmek gerekiyor. nasıl ki devlet okulunda "boş" kişiler olabiliyorsa, özel okullarda da kendini geliştirmek için çabalayan ve bunun için emek veren kişiler vardır. onların tek dezavatanjı hep birileri tarafından burjuva, baba parası ile bir yerlere gelen olarak görülmektir.
parası ile kendini üstün görenlerden nefret etmişimdir hep. maddi durumu daha kötü olduğu için, daha iyi maddi durumda olan biri karşısında kendini ezik görenden ise daha çok nefret etmişimdir. bundan kurtulmak gerek. özel üniversitelerde parası ile değil, zekasıyla, çalışmasıyla, emeğiyle, babasının veya bir başkasının desteği olmadan "kendi" olabilmek için çabalayan çok insan var. onlar parayla bu kadar içiçe olmuşken, çevreleri hep belli bir standartın üstündeyken, parayı hayatlarının merkezinde görmekten uzak kalmışlardır. inanın özel üniversitelerde böyle insanlar var. bu kadar yapay bir çevrede bulunup, hala doğal kalabildikleri için takdir edilmeliler, tenkit değil.