kıyıya ulaşan dalgaların etkisine tepki nedeniyle oluşan akıntıdır.
saatte 70 kilometre hızla hereket eden bu sinsi ve çok güçlü akıntı, çok sığ olan plajlarda da görülüyor. ülkemizde özellikle kocaeli'nin karadeniz'e sahili olan kandıra ilçesi'ne bağlı kefken, kerpe, kovanağzı, sarısu, cebeci gibi denize girilebilen plajları ve sakarya'nın karasu ilçesi sahillerinde görülür.
akıntı, kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri sırasında meydana gelir. pek çok plajda bu oluşum bazı bölgelerde kıyıya dik bir şekilde meydana gelir.
rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. bu bölgede suyun rengi çevresindeki su rengine oranla daha koyudur ve bölgedeki derinlik artar. yüzey çevresi, denizin yüzeyine göre daha kırışıktır.
sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan rip akıntılarında sahile gelen dalga geri dönerken çık hızlı bir şekilde hareket ettiğinden, çok iyi yüzme bilen kişi bile bu akıntıya karşı koyamaz.
dize kadar gelen sığ suda bile aniden oluşabilecek rip akıntısına yakalananların paniğe kapılmaması ve sahile doğru değil sahile paralel olarak yüzülmesi gerek.