--spoiler--
11-Planda istanbul'un ekonomik gelişimi açısından kentin yük ve mal akışının belirli merkezlerden gerçekleştirerek kent içi trafiği, ağır tonajlı taşıtlardan arındırmak amacıyla lojistik merkezler belirlendi. Bu doğrultuda Kentin batıdaki giriş-çıkış kapısı olan Silivri-Gümüşyaka'da, Silivri-Kavaklı'daki sanayiye hizmet etmek üzere Kavaklı'da sanayi alanlarının yoğunlaştığı iki göl arasında Hadımköy ile Ambarlı Liman Bölgesi'nde; Anadolu Yakası'nda ise Pendik-Güzelyalı'da, kentin doğudaki giriş-çıkış kapısı olan Tuzla-Orhanlı'da lojistik bölgeler önerildi.
12-Tarım alanlarının korunmasının vurgulandığı planda, ekolojik tarım özellikle de içme suyu havzaları için birincil kırsal planlama modeli olarak belirlenirken, Silivri'de tarımsal üretim teknolojilerini geliştirme parkının kurulması önerildi.
Planda yoğun konut ve sanayi yapılaşmasına maruz kalan su havzalarının rehabilite edilmesi gerektiğinin öncelikli konular arasında bulunduğunun altı çizilirken, bu kapsamda Küçükçekmece Gölü'nün temizlenerek rehabilite edilmesi kararı alındı.
13-Planda tüm kadastrol çalışmalarının tamamlanması ve orman varlığını korumada daha etkili olan muhafaza orman statüsünün tüm orman alanlarında geçerli olması öneriliyor. Planda ayrıca, 2B kapsamında orman alanı dışında değerlendirilen fakat kentin gelişimi içinde kalan bölgeler yerleşimin bir parçası olarak görülürken, bunun dışında kalan alanlarınsa ağaçlandırılması karalaştırıldı.
14-Planda kentin sektörel yapısının bilgi ve teknolojiye dayalı iş kollarına dönüştürülmesi gerektiği vurgulanırken, bu doğrultuda 2000 yılı itibariyle yüzde 32'si sanayi, yüzde 60 hizmet ve yüzde 8'i tarım olan istihdam yapısının 2023'e kadar yüzde 70 hizmet, yüzde 25 sanayi ve yüzde 5 tarım olması; uzun vadede ise bu değerlerin sırasıyla yüzde 75, 20 ve 5 olması öngörülüyor.
15-Jeolojik açıdan yerleşime sakıncalı alanların yanı sıra, yer altı suyu havzası ve yer altı suyu depolama ile jeolojik açıdan sakıncalı alanların kesiştiği yerler planda doğal afetler açısından tehlikeli bölgeler olarak gösterildi. Afetlere hasat olan bu yerlerde jeolojik, hidrolojik, hidrojeolojik ve sismik açıdan detaylı araştırmaların yapılması zorunlu tutuldu.
16-Kıyılarda ağırlıklı olarak parklar, spor alanları, günübirlik rekreasyon alanları gibi kamuya açık mekanların yaratılması gerektiğinin vurgulandığı planda, bu çerçevede kıyılarda yapılacak kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanları belirlendi. Kilyos-Karadeniz sahili gerisinde yer alan ve kullanım ömrünü tamamlamış Karadeniz kömür ocakları kıyı rehabilite alanı ilan edildi.
17-Planda sanayi alanlarına ilişkin kararlar, organize sanayi bölgeleri, sanayi alanları, küçük sanayi siteleri ve tersane alanları başlıkları altında toplanırken, şu ifadeler kullanıldı:
"Elmalı Su Toplama Havzası'nda kalan Dudulu OSB hariç Anadolu ve Avrupa Yakası'nda yer alan organize sanayi bölgelerindeki atıl kapasitelerin optimum düzeyde kullanılması ve bu bölgelerin yakın çevrelerinde dağınık durumda bulunan sanayilerin bu alanlara yönlendirilmesi öngörülmektedir. Avrupa Yakası'nda Silivri- Değirmenköy, Silivri-Kavaklı, Kıraç-Hoşdere ve Hadımköy; Anadolu Yakası'nda ise Pendik-Şeyhli ve Tuzla OSB kuzeyinde yer alan sanayilerin mevcut sınırları içerisinde sağlıklaştırılması kararı alınmıştır."
18-Silivri, Kıraç, Yakuplu, Gaziosmanpaşa, Maslak, Bostancı ve Maltepe'deki mevcut küçük sanayi siteleri ile Hadımköy'de yapımına başlanacak olan Akpınar Sanayi Sitesinin küçük sanayi sitesi olarak gösterildiği planda, "Tuzla'daki tersanenin sıhhileştirilmesi ve yoğunluğu azaltılarak işlevini sürdürmesi, alanın batısında Pendik-Güzelyalı Bölgesi'nde önerilen tersane gelişim bölgesinde ise sadece yat ve gezinti teknelerinin üretimin ve satışa yönelik faaliyetler ile sosyal ve kültürel tesislerin yer alması kararı alınmıştır" denildi.
19-Planda, kentte üniversite-özel sektör işbirliğinin artırılarak bilginin uygulamaya dönüşmesi süreci için içerisinde küvezler, laboratuarlar, teknoparklar, bilim parkları gibi ortamların yer alacağı teknoloji geliştirme bölgeleri de önerildi. Bu kapsamda, Silivri, Küçükçekmece, Şişli ve Pendik'te eğitim bilişim ve teknoloji geliştirme alanları, Silivri ve Tuzla'da ileri teknoloji alanları ve Silivri'de tarımsal üretim teknolojilerini geliştirme parkı kurulması planlandı.
20-1/100.000 Ölçekli istanbul Çevre Düzeni Planı’nda istanbul'a sahip olduğu kimliği ile özdeşleşen dünya ölçeğinde kültür odaklı turizm kenti statüsü kazandırmak amaçlanıyor. istanbul için belirlenen turizm yaklaşımı, kentin köklü geçmişine ilişkin değerlerini korumak, kitle turizmi yerine alternatif turizm türlerinde dünya pazarlarıyla rekabet ederken kentlisiyle de bütünleşen bir turizm amaçlanıyor. Planda, turizm faaliyetlerini kentin geneline yayma stratejisi kapsamında istanbul'un kuzey ormanlarında ve kıyı alanlarında günü birlik turizm ile bilgi, fikir ve tasarıma dayalı kültür endüstrilerinin geliştirilmesi öngörülüyor.
21-Planda, sağlık turizmini desteklemek amacıyla Celaliye-Kamiloba ve ikitelli'de bölgesel ve uluslararası hizmet verecek tüm ihtisas dallarını bünyesinde barındıran tam donanımlı hastane, ilgili fakülte ve yüksekokulları araştırma geliştirme birimleri, sağlıklı yaşam ve rehabilitasyon merkezi, bakımevi gibi her türlü sağlık hizmetini sunabilecek 2 adet sağlık parkı yapılması planlanıyor
22-Üniversite, sanayi ve teknoloji geliştirme alanları ile koordineli çalışacak şekilde Silivri-Çanta ve Avcılar-Firuzköy'de yeni fuar ve festival alanlarının belirlendiği planda, endemik bitki türleri ve biyolojik çeşitliliğin yoğun olduğu Ömerli Su Toplama Havzası'nda ise habitat parkı yapılması önerildi.
--spoiler--