istanbul çevre düzeni planı

entry3 galeri
    1.
  1. 13.02.2009 tarihinde istanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 103 sayılı kararı ile kabul edilen 1/100.000 Ölçekli istanbul Çevre Düzeni Planı 15.06.2009 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

    'istanbul Anayasası' diye nitelendirilen ve kentin gelecekte nasıl bir görünüm kazanacağını belirleyecek olan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı yürürlüğe girdi.

    asagida okuyacaginiz madde madde halinde yazilarak hem sozluk yazar ve okuyucularinin incelemesine olanagi yaratmak hem de yorum ve fikirlerini belirtmeleri acisindan faydalidir.

    edit 1> uzun yazdigim icin bagislayin

    --spoiler--
    1-Çevresel sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde istanbul için belirlenen nüfusun, doğal ve yapay eşikler, meri planlar, mevcut boş alan ve yapı stoğu dikkate alınarak 16 milyon olduğu planda Anadolu yakasında yüzde 35 olan nüfusun yüzde 37'ye çıkarılması planlanıyor

    ulasim:
    2-Planda, ulaşım sisteminin oluşturulmasında raylı sistemlere öncelik veren toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması, deniz taşımacılığının etkinleştirilmesi, kent içi yolcu ve yük taşımacılığında karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolunun birbirlerini tamamladığı entegre bir sistemin sağlanması ilkeleri benimsendi. Anadolu'dan gelen trafiğin deniz yoluyla Avrupa yakasına aktarılması nedeniyle Harem Otogarı köprülerinin yapılmasından ve kent içi trafik düzenlemesinin ardından atıl durumu geldiğinden, bulunduğu yerden kaldırılması kararı alındı.

    otogar:
    3-Kentteki otogar ihtiyacının karşılanması amacıyla da TEM otoyolu üzerinde Silivri, Selimpaşa, Bahçeşehir, Avcılar, Kavacık, Ataşehir ve Kurtköy'de cep otogarları yapılacak.

    4-Marmaray devreye girdikten sonra günde 15 bin civarında araç geçen Harem'in artık fonksiyonunun azalacağını kaydeden istanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bundan dolayı Haydarpaşa'daki projenin devamı olarak o bölgede bir kültür merkezi ve opera binası düşündüklerini belirtmişti. Topbaş, "Boğaz girişinde Selimiye'nin önünde ciddi bir yarışmayla, modern bir projeyi hayata geçirirsek sol tarafta tarihi yarımadanın hemen karşısında da modern çağdaş bir kültür merkezi gibi bir projemiz var" diye konuşmuştu.

    liman:
    5-Haydarpaşa Limanı'nın dönüşümünün öngörüldüğü, Ambarlı ve Pendik limanlarının mevcut haliyle korunacağının belirlendiği plana göre, gelecekteki liman ihtiyacı göz önünde bulundurularak Gümüşyaka-Çanta sınırında 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Plan'ında önerilen Tekirdağ-Marmara Ereğlisi arasındaki limanlarla entegre olacak şekilde ilave bir liman önerildi.

    3.havaalani
    6-Planda, istanbul ve çevresinin gelecekte oluşacak ulusal ve uluslararası uçuş taleplerini karşılamak üzere Çorlu Havaalanı'nın genişletilmesi ve üçüncü ticari havaalanının kentin batı yakasında Silivri-Gazitepe'de konumlandırılması öngörülüyor.

    7-Kentsel ve kırsal yerleşim alanlarının özelliklerine göre meskun alanlar, gelişme alanları, kırsal yerleşim alanları ve gelişimi denetim altında tutulacak alanlar olmak üzere dörde ayrıldığı planda, "Avrupa yakasında Silivri-Büyükçekmece Gölü aksında D-100 (E5) ve TEM otoyolları arasında kalan bölge, Silivri'nin batısında Değirmenköy, Çanta ve Hadımköy ile Kayabaşı ve Ispartakule; Anadolu yakasında ise Maltepe, Orhanlı, Şile ve Ağva gelişme alanları olarak önerilmiştir" ifadesi kullanıldı.

    birincil merkezler
    8-Planda, istanbul'da çok merkezli doğrusal bir makroform önerisi doğrultusunda, merkezi iş alanının tarihi merkezden Topkapı, Maltepe ve Bayrampaşa bölgesine yönlendirilmesi, her iki yakada merkezi iş alanlarının yükünü azaltacak yeni çekim merkezleri ile raylı sitemlerle birbirine entegre olmuş alt kademe merkezleri oluşturulması kararları alındı.

    Çevre düzeni planında kentin doğrusal ve alt bölgeler halinde oluşacak kentsel değişimini destekleyecek nitelikte Avrupa Yakası'nda Bakırköy, Yenibosna Basın aksı ve Silivri; Anadolu Yakası'nda ise Kartal ve Ataşehir ve Kozyatağı'nın birinci derece merkezler olması önerildi.

    ikinci derece merkezler olarak,
    9-Avrupa Yakası'nda iki göl arasında Esenyurt-Haramidere çevresi ile sanayiden hizmete dönüşümü öngörülen Gaziosmanpaşa; Anadolu Yakası'nda ise dönüşme eğilimi olan Pendik-Şeyhli sanayi alanının güney bölümü önerildi.

    Avrupa Yakası'nda Avcılar, Selimpaşa, Çanta; Anadolu Yakası'nda ise Ümraniye, Maltepe ve Tuzla-Orhanlı'nın alt merkezler olarak gelişmesi öngörüldü.

    10-Planda, Marmara bölgesinde istanbul'un önemli bir yer tuttuğu ifade edilirken, "istanbul'un çevresel sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda Marmara Denizi boyunca doğu-batı aksında çok merkezli ve kademelenmiş merkezlerle geliştirilmesi ve kuzeye doğru gelişimin kontrol altına alınmasıyla ilgili kararlar geliştirilmiştir" denildi.

    Çevre düzeni planında kentin kuzeyindeki ormanlar ve su kaynaklarına karşı önemli bir tehdit oluşturan kent gelişiminin engellenmesi, merkezi iş alanı üzerindeki yapılaşma baskısının azaltılması ve boğaz geçişlerinde yaşanan trafiğin hafifletilmesi amaçlanıyor.
    --spoiler--
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük