Herşey, 13 Ocak 1888'de coğrafyaya merak salmış, dünyayı bu konuda bilinçlendirmeyi görev edinmiş 33 kişinin, Washington DC'deki Cosmos Club'ta bir araya gelmesiyle başlar. Bugün, dünyada 10 milyonun üzerinde üyesi bulunan ve 50 milyonu aşan okuruyla dünyanın en prestijli dergisini yayınlayan National Geographic Society'nin temelleri bu şekilde atılır.
Kar amacı gütmeyen, vakıf statüsündeki bu kurum, yıllar içinde üyelerinin maddi ve manevi katkılarıyla onbinlerce araştırma ve keşif projesine imza atmış ve gezegenimize ait birçok bilinmezin gün ışığına çıkmasını sağlamış. Bunlar arasında Robert Peary'nin Kuzey Kutbu'nu keşfi, Prof. Robert Ballard'ın Atlas Okyanusu'nun derinliklerinde yatan Titanic'i bulup ortaya çıkarması, Dr. Jane Goodall'ın şempazelerin davranışlarını incelemek amacıyla aylar süren araştırmaları, 1969'da Apollo 11'in National Geographic bayrağını aya taşıması kuşkusuz en çarpıcı olanları?
Türkiye'de ise National Geographic, Prof. Kenan Erim'in Aphrodisias'ı gün ışığına çıkarması gibi, bugünkü değeri 30 milyon Amerikan Doları'nı bulan 200'ü aşkın araştırma projesine kaynak sağlamış.
National Geographic Society'nin bu evrensel başarısının ardında, sınır gözetmeksizin bütün dünya kültürlerini kucaklıyor olması yatıyor.