meslek liselerini sadece endüstri meslek lisesi, ticaret meslek lisesi ve sanat okullarından ibaret sananlara birkaç örnek daha vermek isterim; adalet, tarım, ziraat, laborant, ev ekonomisi, tapu ve kadastro, meteoroloji, veteriner sağlık, sağlık, çevre sağlık. bu dalların da meslek liseleri var. çok değil bundan 8-9 yıl öncesine kadar bu meslek liselerinin çoğuna girmek için oldukça yüksek puanlar almak gerekiyordu ve bu okulları tercih edenler genelde fakir ve orta halli ailelerin çocuklarıydı. hem o zamanlar toplumda ve ailelerde okullar açısından bu kadar bilinçlenme de yoktu. genelde bu tip aileler çocuklarını kolayca meslek sahibi olsunlar diye meslek liselerine gönderirlerdi. 15-16 yaşındaki bir çocuk sizce nerden bilebilir tarım meslek lisesini veya bir veteriner sağlık meslek lisesini? burada olay ailenin seçimidir. çocuk pişmandır o okula gittiği için. zaten bu okulların çoğu parasız yatılı okullardır ve sadece mesleki eğitim verilmektedir. böylece aileler verdikleri bir harçlıkla büyük bir yükten kurtulmaktalar idi.
ancak daha sonraları meslek lisesi memleket meselesi haline gelince bu okulların bir kısmı kapatıldı, azaltıldı veya her ilçede bir tanesi açılarak bit gibi çoğaldılar. tabi bu memleket meselesiydi...
vakti geçen zamanlarda bu okullara giren öğrenciler 250 bin kişi içinde ilk 1000 lere giren kişilerdi. zeki çocuklardı. türkiye'de adalet meslek lisesi 1 tane (ankara), tarım -ziraat meslek lisesi 8 tane (van, malatya, manisa beydere, amasya gökhöyük, konya çumra, aydın söke, istanbul halkalı ve bursa), tapu ve kadastro 1 tane (ankara), laborant 1 tane (ankara), meteoroloji 1 tane (ankara), ev ekonomisi 3 tane (ankara, siirt, trabzon), veteriner sağlık neslek lisesi 4 tane (isparta şarkikaraağaç, konya, samsun, istanbul selimiye) bulunmaktaydı.
velhasıl kelam bu okullardan mezun olan kişiler yine üniversite sınavlarında oldukça başarılı bir grafik çizerek önemli üniversiteleri/ bölümleri kazanarak kariyerlerine devam ederlerdi. bu okullarda dediğim gibi bir matematik, fiziktir, kimyadır, biyolojidir, edebiyattır, coğrafyadır, tarihtir bu dersler sadece lise 1. sınıfta verilir (o da trişka)(din bilgisi öğretmeni ne anlar biyolojiden?), daha sonraki yıllarda ise sadece mesleki dersler öğretilirdi. böyle olmasına rağmen yine de üniversite sınavında türkiye derecesi yapan öğrenciler vardı. bu okulların lisans açısından öss başarıları % 90 lardaydı.
ancak daha sonraları katsayı sorunu ortaya atılınca bu öğrenciler öss de başarılı olamaz hale geldi. zaten o zamanlarda meslek liselerine giriş puanları dibe vurdu ve bu eski tip (zeki) öğrenciler meslek liselerinde kalmadı veya azaldı.
neyse konumuz o değil...
bu zihniyete karşıyım arkadaş. katsayıymış??? bu bir yarışsa (söz konusu sınav ya da sınavlar) kimse doping alamaz arkadaş. herkes aynı seviyede / eşit olmalı yarışa başlarken. sayısal, sözel ya da eşit ağırlık veya meslek lisesi ha sen de dedin imam hatipli kardeşimiz. hepsi aynı. buyur koş arkadaşım. pist/ mesafe ayrımı yapmanın alemi ne. isteyen istediği bölüm/ dal/ kol a girsin arkadaşım ne var bunda. bir kişi lisedeyken sözelci olabilir. evet, adam zevkine sözel okumuştur, ancak şimdi üniversiteyi de sayısal ağırlıklı bir bölümde okumak istiyordur. buyur yap sayısalını gir kardeşim. niye katsayıyla bu adamın puanını kesiyorsun. yok alanı değilmiş 0,3 le çarpıcakmışsın bilmem ne. hikaye... ulan adam zaten sözel okumuş, görmemiş sayısal ders falan. zaten büyük bir handikapı var. haa bu halde bile başarıyorsa onda vardır bir istikbal arkadaşım. o zaman o el öpülesi eldir işte.
yok ara eleman lazımmış falan peşmekan. hadi bakalım seni alalım araya. ne dersin?
ya da sırf senin üniversiteyi kazanman kolay olsun diye bir kısım insanları saf dışı bırakalım, hile yapalım ha?
bir de anlayamadığım nokta şu var. meslek lisesine giren herkes iş sahibi olmuş sanki ülkede. hemen hazırmış işi. yok canım. çık ara bakalım iş. hadi kovala. bulursun tabi asgari ücrete bir yıl ararsan, onu bunu devreye sokarsan. o imkanlara herkes sahip. git garsonluk, komilik yap, çay ocağı veya lokantada çalış, sana yine verirler o kadar para. bu meslekler de tabi kötü meslek değil ama bir geçiş dönemi olarak görülür genelde, profesyonel manada değilse tabi. düz lise mezununun iş/ meslek imkanı yokmuş bak hele. o imkanın yok diye oldu buyur gel sana üniversite kazandıralım. senin ıq' n, zekan bir meslek liselinin altında olsun. o giremesin üniversiteye. ama sana ek puan, katsayı verelim. tabi tabi. bu çok mantıklı değil mi?