Okul zamanında yapıtan basit ve bazen de kendilerince nedenleri belirtilen ( kıyafet,sıra olmak,saç-sakal kontrol ... ) uygulamaların aslında çeşitli amaçlarının olduğunu düşündüğüm ve bunu birkaç öğretmen tarafından da duyduğum bir eğitim-öğretim seviyesi.
Bazı öğretmenlerin de dediğine göre okulların (genelde düz liseler ağırlıklı ama ilköğretimde de geçerlidir) gerçek amacı öğrenciye bilgi vermekten çok ilerde ülkenin ihtiyacı olduğunu düşündüğü insan kitlesini yetiştirmek. Yani temizlik,sosyal yapı, bütünlük gibi nedenlere bağlanan üniformalar aynı zamanda farkında olmadan öğrenciyi koyun sürüsü gibi kalıplaştırır ve toplu hareket psikolojisi ( başkalarının istediği gibi ) yaratır.
Aynı zamanda okul dışın okunulan marşların ( ilkokuldaki andımız mesela) dikdatörlükteki okullara ne kadar benzediğini bir düşünün. Olayın içindeyken belki farkına varılamayabilir. Bir keresinde kapı önünde rahat-hazır ol düzenini yapamayan öğrencilere müdür yardımcısının açıklamakla karışık kızması şöyle olmuştu " Bu nasıl bütünlük sıra, sizler ilerde bu vatanın askerleri olacaksınız". işte burada küçüklükte başlayan ve askerde son noktasına ulaşan yontulmanın farkına farkına vardığımı hissettim.
Doğudaki okullarda devletin amacı insanlar sadece devletini, bayrağını bilmesi; kendine yetecek kadar okuma-yazma bilmesidir, devlet onlardan büyük adam olmalarını beklemez aslında, yoksa biz de onların 9aylık sürenin yarsını tarlada geçirdiğini biliyoruz itirafını da duymuşluğum vardır.