takribi olarak hicretin 5. yüz yılında tamamlanmış hadis literatürü.
bugünlerde islam'ın kuran'la birlikte belli başlı iki kaynağından biri olarak görülse de yazıldığı dönemlerde pek de fazla taraftarı olmayan bir ekolün derlemesidir. yazarlarından anlaşılacağı üzere iran-ırak bölgesinde hakim olan "hadis ekolü"nün ürünü olup bu ekol günümüz türkiye'sinde hakim islam mezhebi olan hanefilik ile teorik açıdan taban tabana zıt, mensupları açısından kanlı bıçaklıdır.
söz konusu külliyatta aslında çok önemli bir hadis ravisi olan imam-ı azam ebu hanife'nin aktardığı hiç bir hadis bulunmaz. bu tesadüf değil bilinçli bir seçimdir. "rey ekolü"nün en önemli temsilcisi olan ebu hanife'yi kafir kabul eden kimseler tarafından yazıldığı için böyledir. bu açıdan bakıldığında hanefiliğin diğer sünni mezheplerle temel uyuşmazlıkları yüz yıllar içinde itinayla gözlerden saklandığı gerçeğiyle karşılaşır yeni başlayan bir araştırmacı.
bu gerçek göz önüne alındığında günümüzde iktidar olmayı başaran hadisçi verilerle desteklenen islamcı zihniyetin türkiye'deki islam anlayışıyla bir alakası olmadığı sonucuna ulaşılır ki bu vakvakları ürkütmek olup savunan kişinin hangisi olursa olsun mensubu bulunduğu cemaatten odunla kovulması anlamına gelecektir.*