bu da hollywood'un senelerdir kurtulamadığı vebası, anne frank'ın babasının ülseri ya da ne bileyim terleyip atılamayan uzun metrajlı bir grip serisi.
ecnebinin terminolojisinde soul transference veyahut body swap olarak adlandırılan bu filmlerden, kilo ile defter satan adamın mantığından hareketle onlarca çekilmiş, ve bu filmler cennet vatandaki video çılgınlığı döneminde pamuk gibi ekmek yedirmiş, ancak bu furya gelip geçmesine rağmen pazar sabahı kahvaltı sofrasında izlenecek aile filmi boşluğunu da başarı ile doldurabildiğinden leş popülaritesinden bir şey kaybetmemiştir.
ikiye ayrılır genelde bu tip filmler. yaşlı adam ya da kadın, oğlu ya da kızıyla beden değişikliğine uğrar. ya da iki yaşıt şahıs, ki bunlardan birinin alignmentı lawfull goodsa diğeri chaotic evildır, kendi aralarında beden değiştirirler. o dakikadan sonra kah şakalar, kah anlaşmazlıklar havada uçuşur, aksilikler birbirini kovalar. çiftlerimizin sorunları ise yarım ayın 2. günü aynı anda amuda kalkıp birbirlerinin enselerine vurarak, sihirli ay çöreğini aynı anda ısırıp öndiş üzerinde senkronize dil gezdirerek veyahut ikiye bölünen bir madalyonu yıldırımlı bir gecede birleştirerek çözülür. bedenler eskiye döner, zihinler ışıl ışıl.
ve evet her ne hikmetse bu filmler bitmiyor, en az iki yılda bir yenisi çekiliyor, el altından atv yahut kanal d'ye satılıyor. "şopar köpek beethoven", "gral arkadaş sanal bebek" temalı filmlerden kalan vakitlerde bunlara maruz kalıyoruz bizler de.
türünün örneklerini şöyle verirsem bir fikriniz olur gibi:
(bkz: 18 again) (81 yaşından 18 yaşındaki bedene uçuyor başrolümüz)
(bkz: freaky friday) (jamie lee curtis'in en kötü filmi, kızıyla değiştiriyorlar bedenleri)
(bkz: like father like son) (babayla oğul, malum)