dünya üzerinde herkesin hemfikir olduğu ortak bir sanat tanımı olmadığı için ortaya yuvarlak bir tanım yapılmıştır. dünyada ne kadar insan varsa o kadar tanımı vardır denebilir. herkesin gördüğü farklıdır çünkü herkesin durduğu nokta farklıdır hayatta. "sanattan ne anlarsın lan sen!" denemez kimseye, zira herkesin belli algısı, belli görüşü, bakış açısı var dünyaya; tam da az önce bahsettiğim yerden bakarlar olaylara.. işte postmodernizm de böyle düşünenlerin yaptıkları eserleri korudukları en bilinen kalkanı. kolay bir çalım aslında.. mesela bir tablo için; vur fırçayı, sonra tutmayınca hemen; "postmodern" yapıştır başına, olsun bitsin. yahut deneysel de.. bunu bir tür yaftadır; hem yaptığı eserine hem de anlamayanlara "öküzsün anlamazsın tabii" şeklinde bir yafta. esere neden peki? çünkü -dedik ya- anlaşılmama ihtimalini ortadan kaldırmak ve de işbu kişilere direk cevap vermek için.
bunun yanı sıra; bazı sanat eserleri için bir belirsizlik söz konusuyken postmodern sanat eseri için durum daha karışıktır.
postmodern eser içi boş, uyduruk, estetik amacı güdülmeden yapılan mı yoksa bütünüyle belirli noktalara refer eden, mesaj kaygısı olan, estetik ve her bakıldığında başka bir şeyler görülen/çıkartılan mıdır? şimdi sanattan anlamadığı iddia edilen herhangi bir amca için uyduruk iştir fakat entelektüel birikimi olan bir amca için buram buram sanat kokar. fakat her kişi için ayrı tanımı var demiştik, ona ne oldu? yalan oldu. olmadıysa, birisinin sanat değil dediği diğeri için bir şey ifade edebilir mi? etmemeli ama ediyor işte. onun için büyük kitlelere hitap edebilmesi ölçüt olabilir ancak. tabii kalıcılığı ve her bakışta başka bir şeyler görebilmek de var.. ayrıca -eğer mümkünse sanatı tabana yayabilmektir aslolan; sanatçı olabilmektir.. yoksa sadece şu entelektüel amcalara hitap edebilmek beş kuruş etmez.
ya modern sanat eserleri? postmoderne kıyasla daha mı anlaşılır? hmm.. sanatı kime hitap ediyor? anlaşılır olduğu için alt tabakayı da kapsıyor mu yoksa kendi içinde bir anlaşılmazlık tutturmuş da kendi kendine mi hizmet ediyor sanatıyla? hem zaten herkesin anlaması gerekir mi? herkesin anlaması için de belirli bir yalınlık gerekir, peki o yalınlıkla sanat eseri sıfatını hak edebilir mi? bence o yalınlıkla bile sanat eseri çıkarabilmektir asıl sanatçılık, ne olursa olsun.. *