başlıktaki metinlerde bazı bilgi yanlışları var: evet yeniçeriler osmanlı ordusunda sayıca azınlıktadır. Ama en etkili birim onlardır ve istanbul dışında "Sultan"ı temsil eden, istanbul'un merkezi ağırlığını hissettirmek için yerele gönderdiği birlikler de bunlardır. Dolayısıyla "Osmanlı yeniçerilerdir" demek yanlış olmaz.
Ayrıca "tımarlı sipahiler türktür" lafını hangi tarih hocası söylemişse, kendisiyle görüşmek isterim. Zira "tırmarlı sipahi" basitçe, feodal haklara benzer hakları olan yerel soyluların (ağa, bey, v.s.), ihtiyaç duyulduğu vakit kendilerine bağlı bir takım küçük gruplarla birlikte, Sultan'ın ordusuna katılmasıyla oluşan birliklerdir. Tıpkı avrupa'da bir kont'un, ihtiyaç duyulunca yerel dük'ün birliğine bir şövalye olarak katılması gibi.
Bu durumda osmanlı'daki tüm yerel toprak sahipleri tımarlı sipahidir. Ve Mora'dan gelenler çoğunlukla Rum, balkanlardan gelenler hırvat, Sırp ve Boşnak, Anadolu'dan gelenler Türk, Kürt, Arap (ve belki de) ermenidir. Ayrıca bir dipnot, Ankara savaşında Bayezid'in yanında son ana dek savaşan tek birlik, Sırplardan oluşan piyadeler ve Sırp şövalyeleridir. Kısacası tarih, aslında milletler üzerinden yazılmaz.
Bilmeyenler öğrensin, Osmanlı fethettiği yerlerde yerel soyluları çoğu kez değiştirmezdi. Hatta bunların islamiyete geçmeleri bile her zaman talep edilmemiştir. Örneğin fatih, konstantinopol'ü teslim etmesi karşılığında, son bizans imparatoru konstantin'e Mora'nın çok büyük topraklarını önermiş, ama Konstantin krallıktan aşağı bir seviyeye inmeyi kabul etmektense savaşarak ölmeyi yeğlemiştir.