görüşleri şu şekildedir;
endişe (concern) ve işbirliği (cooperation) sosyal başarıların sırlarıdır. işbirliği içinde olan cemiyetlerin üretim seviyelerinin amudi bir şekilde gelişecektir. işçiler işe katkıları ölçüsünde ücretlendirilmelidir. ütopyasındaki toplum düzeni phalanstere denilen küçük cemiyetlere dayanır.
fourier'in görüşüne göre meslekler kişilerin arzusu ve ilgi alanlarına göre tahsis edilir. bu şekilde işlerini daha iyi yapmak içi motive olacaklarını düşünür. ticareti ise kötülüklerin kaynağı olarak görür. ticaretle özdeşleştirdiği yahudilerin de bu phalanstere'lerde çalışmaya zorlanması gerektiğini düşünür.
fourier toplumdaki düzensizliğin kaynağı olarak eşitsizliği değil fakirliği kabul eder. bu yüzden ücretlerin yüksek tutulmasını ve çalışamayacak durumda olanları en aza indirmek gerektiğini söyler.
insanlarda 12 genel tutkunun (passion) 810 karakter oluşturduğuna inanır. bu yüzden bu phalantere'lerin 1620 kişiden oluşması gerektiğini düşünür.
devamı için bkz: http://en.wikipedia.org/wiki/charles_fourier
(bkz: vallahi copy-paste yapmadım abi)
şu sözleri ile de beni benden almıştır;
'uygarlık iki sütun üzerinde yükselir: süngü ve açlık... dolandırıcılarla namussuzların gönlüne göre bir düzen. mutlak egemen: para... salnâmeleri kanla yazılıdır uygarlığın, ilişkileri yalan üzerine kuruludur; yalan, kin ve kalleşlik üzerine... uygar insan, sosyal bir yılandır; nezaket ve terbiye icabı, yalancı olmak zorundadır.'