sistematik bir şekilde hatasız çalışma yapmak için, birebir dizayn için yapılan birçok açıdan çizilmiş resimlerdir. blueprint işi ciddi bir şekilde kolaylaştırır. 3ds max, maya kullanan veya bilgisayar modellemesi de değil, maket gemi, araba yapan kişiler dahi bununla uğraşmaktadırlar.
3d modelleme tekniklerinde nasıl yapılır, nasıl kullanılır?
pencerelerin verilen blueprint dosyalarıyla kaplanmaları sağlanır. genelde sağ yan, sol yan, ön, arka ve üst kullanılır. fakat gemi veya uçak gibi daha detaylı çalışmalar için buna bir de alt eklenir.
detaylandırma işlemleri face, edge, vertex adlarını verdiğimiz, yüz-kenar-nokta kombinasyonuyla şekillendirilir. çekiştire çekiştire bakış açısından yapılan bu işlemin sonunda birleştirme yapılır. çok önemli bir noktaya değinmek istiyorum. blueprintlerle çalışırken sakın ama sakın iki yüzü beraber yapmaya kalkmayın. eğer öyle yaparsanız bir tarafı mutlaka ama mutlaka bozuk olacaktır. çünkü neticede şekli boyutlandıran bir insandır. hata kaçınılmaz olmaktadır. onun yerine simetirisini almaya çalışın. simetrik bir şekilde yapılan tarafın aynısı öbür tarafta da oluşur böylece. sorun yaşamazsınız. ama yapılan bir yanda oluşabilecek bir hata, simetride de oluşacağından hata düzeltme payınız 2'ye çıkıyor gibi düşünmeyin. çünkü kullanılan bütün 3d düzenleyicileri simetriyi geri alma imkanı tanır.
aşağıdaki linkten farklı blueprint örnekleri incelenebilir. unutmayın: blueprint adındaki gibi sadece mavi çıktılardan oluşmaz. blueprinti bir mimari plan gibi düşünün.