Diğer ulaşım araçlarına göre çok sık bozulan uzun otobüs. Bu bozulmaların nedeni insan yapımı olmaları mı, yoksa bu araçların istanbul'a uygun olmadığı söylendiği halde bunları alanlar mı? Üstelik bu araçlar kısıtlı sayıda insanın bineceği şekilde tasarlanmış. O zaman neden 15 milyonluk bir şehirde bunları kullanıyorsun?
Bu araçlar iş çıkış saatlerinde oldukça kalabalık oluyorlar. Birine binmeyip, diğerini beklemeniz bunu değiştirmyecektir. Aradaki fark sadece daha rahat bineceksinizdir, fakat yolculuğu benzer koşullarda yapacaksınızdır. Yıllarca istanbul'da sabahın köründe kalkıp, istanbul'un rezil trafiğinde saatlerimizi harcayarak işe veya okula gidiyoruz. Ben kendimi bildim bileli bu böyle. Bunca yıldır, istanbul'un en önemli anayoluna yapılan sadece kıytırık bir metrobüs olmuştur. Onun da tek iyi yanı, trafiğin sıkışık olduğu saatlerde köprü üzeri hariç tıkanıklıktan etkilenmemesidir.(Bu önemli bir avantaj, bunu da belirteyim.) Onun dışında hiç bir avantajı yoktur, hatta dezavantajları vardır. Bizim vergilerimizle yapılan, bindiğimde ödediğimiz paranın karşılığını alamadığımız bu metrobüslere şükür mü etmemiz gerekiyor? Eşek yükü ile vergi maaşlarımız ödenmeden kesiliyor. Bu metrobüsü alanlar kendi ceplerinden ödemediklerine, bizim paramızla aldıklarına göre sonuna kadar eleştirmeye hakkımız var. isteyen 10 yıl önceki haline bakıp şükredebilir ama ben etmiyorum. Benim paramla alınan bir şey için kimseye teşekkür etmem, önemli olan o paranın nasıl kullanıldığıdır. Trilyonların nasıl heba edildiği ortada!
Metrobüse verilen şeritle köprü yolu iyice çekilmez hale geldi. Bu da işin ayrı bir yönü. insanların tek başlarına araca binip, trafiği batırmalarına ben de karşıyım. istanbul'da yaşayan insanların da kendi sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor. Ne yazık ki, böyle bir bilinç yok. Bu belediye istanbul'un her yerini kavşaklarla doldurdu. Estetik açıdan çirkinliğini geçtim, bunu yapan anlayışın insanların özel araçlarını bırakıp, toplu taşımayı tercih etmelerine ön ayak olduğu söylenemez. istanbul'un trafik planını yapan ve yürütenlerin bile insanları toplu taşımaya yönlendirme gibi bir politikaları yok. insanlar zaten kendiliğinden tartışılan bu sorunları çözecek toplumsal ve örgütlü bir yapıda olsalardı, şimdi ne bu belediyeler, ne bu hükümetler, ne de bu metrobüs olurdu.
Bunun dışında, bu yolu kullanan binlerce okul ve iş yeri servisi var. Bunlar da bir tür toplu taşıma aracı ve olması gerekir. Bu araçları kullanan insanlar için yollar iyice çekilmez bir hale gemiş durumda. Bu insanlara metrobüsün net bir şekilde zararı olmuştur.
Artık istanbul deyince akla ilk gelenlerden biri köprü trafiği oluyor. Elin Avrupalısı bile bunu söylüyor. Bu çileden kurtulmak için en azından metro ulaşımının tamamlanması gerekiyor gibi. O da yıllardır sürüyor, bir türlü bitmedi.