Yetkin (uzman) mühendislik:
Son zamanlarda gündeme getirilmeden habersiz bir şekilde çıkarılan yasalara bir yenisi daha eklenmek üzere bu yasa mühendislik bilimini yakından ilgilendiren yetkin mühendislik yasası dır.Bu yasa ; lisans eğitimini bitiren mühendislerin ucuz emek gücü olarak kullanılmasını ön gören bir yasadır.
Yetkin (Uzman) mühendislik nedir ?
Mühendislik eğitimini tamamlamış bir öğrencinin mühendis olarak iş yaşamında çalışması için yeterli olmadığından hareketle mezuniyet sonrası bağlı bulunduğu mühendislik odası tarafından belirlenen sürelerde stajyer eğitimi aldıktan sonra, yetkin mühendislik sınavına girerek yetkinlik ( çalışabilir ) belgesi almasına denir.
Eğer bu yasa çıkarsa mühendis adayları lisans eğitimini bitirdikten sonra bağlı bulunduğu odanın standartlarına göre 2- 5 yıl süre ile başka uzman mühendislerin yanında staj yaparak eğitimini tamamlıya bilecektir. Bu yasa ilk olarak 17 ağustos 1999 yılında Marmara depreminden sonra ortaya atılmış olup daha sonra Yargıtay tarafından yürürlülüğü durdurulmuştur. Yani üniversitelerin eğitimini yetersiz olduğunu ve bu eksikliğin mühendisleri ucuz iş gücü olarak kullandırılmasıyla giderileceğine inanılmıştır. Yani yamayı yamayla kapatmaya çalışmaktadırlar. Tabi ki meslek için gerekli donanım ve kalite öne çıkarılmalı. Ama donanım ve kalite nasıl kazanılacak, nerede kazanılacak ve kimin için kazanılacak soruları özel bir önem kazanıyor. Yetkin mühendislerden neler isteniyor? Uluslararası düzeyde bu oldukça önemli tartışmalara yol açmış, Bizde ise sorun açığa çıkmış ve fakat derinleşmemiş ve nedense derinleşmesi de pek fazla istenmiyor. Çünkü Ahmet’in yerine Ayşe’yi, Mehmet’in yerine Leyla’yı koyabilsin. Yani artık profesyonel mesleklerin işveren için bağlayıcı olma özelliği yani “o olmadığında yapamayacak” özelliği ortadan kaldırılmak isteniyor. Kısaca standartlaştırılıyor.
Modüler olmanın ikinci özelliği ise çok fonksiyonluluk. Son dönem iş başvurularınıza bakın. iş başvurularında eskiden bir ölçüt aranıyorsa, şimdi onlarca özellik alt alta sıralanıyor. Bilgisayar programı bilmek, dil bilmek, vs… Burada iki şey isteniyor. Birincisi, işyerinde sizden her an vazgeçilebilecek. ikincisi ise siz işyerinde iken birden çok fonksiyonu yerine getirebilir bir donanıma sahip olacaksınız. Bunlar sadece batının gözüne girmek için yapılan küçük hamlelerdir. Merak ediyorum bu yasayı çıkaranlar bunun doğru olduğuna gerçekten inanıyorlar mı? Ya da gerekli alt yapıya sahip olduklarına? Staj yeri bulunurken bile çeşitli zorluklarla karşılaşan mühendis adaylarına nasıl ve ne şekilde 5 yıl boyunca staj yapabilecekleri yerler bulacaklar. Biz Avrupa’yı taklit edeceksek önce Avrupalı gibi yaşamalıyız. Yani bir şeyleri yapmadan önce alt yapısını kurmalıyız. Zamanında gereksiz yere yapılan özelleştirmeler devletin elinde bulunan stratejik kurumları elden çıkarmasına sebep olmuştur. Örneğin Telekom’un özelleştirilmesi, eti bank’ın satılması gibi…
Sonuç olarak mühendisleri sermayenin kölesi yapmak yerine eğitimdeki eksiklikleri gidermek daha makul olacaktır. Eğitimi teorikten kurtarıp uygulamalı eğitim sistemine geçilmeli lisans’ın ilk yıllarında öğrenciye verilen fizik, kimya, matematik gibi pozitif bilimlerin orta öğretimde öğrenciye verilerek lisans eğitiminde ilk iki yıl teorik son iki yılda ise uygulamalı ders anlatılmalıdır. Eğer yetersiz olduğuna kanaat getiriliyorsa 4 yıl olan lisans eğitimini 5 yıla çıkarıla bilir.