anarşizm

entry433 galeri video1
    91.
  1. - anarşi kargaşadır. hayır! anarşi harmonidir. insanların özgür iradelerindem kaynaklanan gerçek düzendir. tahakkümcü düzenler ise insanların içsel itkilerine karşı dayatılır, her zaman başkaldırıları ve kargaşayı içinde taşır; sık sık karşılaştığı iktidar boşluklarında ise otoriyteye karşı koyunlaştırılmış, diğer insanlara karşıysa kurtlaştırılmış insanlar aracılığıyla gerçek bir kargaşaya gebedir. bunun en somut örneği milyonlarca insanın can verdiği savaşlardır.

    - anarşi kuralsızlıktır. hayır! anarşi kuralların birlikte yaşayan bireylerin özgür iradeleriyle, yalnızca ortak yaşam alanlarına ilişkin konulduğu, evrensel ahlak ilkelerinden köken aldığı, bireylerin istemiyle değişebildiği, bu kuralları kabul etmeyenlere de topluluk dışında kendi yaşamlarını kurma olanığının tanıdığı toplumsal bir düzendir.

    - anarşizm yıkıcılıktır. doğru ve yanlış. doğru, çünkü insanın yaratıcılığının gelişmesi için tahakkümcü yapıların yıkılması zorunludur. yanlış. çünkü nihilizmden farklı olarak anarşizm amaçsız yıkım yanlısı değildir.

    - anarşizm makine kırıcılığıdır. bir ölçüde doğru. anarşistler marksistler gibi makineleri fetişleştirmezler, ona insanlığın geleceği misyonu yüklemezler. yaşamı mekanize eden, baskının yoğunlaşmasına ve genişlemesine olanak sağlayan bir alet olarak gördükleri makinelere pek sıcak bakmazlar. mücadele içinde gerekiyorsa kırılabilirler. bu açıdan makinelere karşı insani tepkilerini ortaya koyan luddistleri olumlu bulurlar. öte yandan makine kırıcılığını hiç bir zaman politik bir ilke olarak da savunmazlar.

    - anarşizm ilkelliğe dönüş isteğidir. ilkellik derken beyi kastettiğinize bağlı. eğer 'ilerleme' mantığının reddini, doğayla uyumu ve özgürlüçü insan ilişkilerini kastediyorsanız doğru, anarşizm ilkelliğe dönüş isteğidir. öte yandan anarşizm insanlığın düşünsel ve ruhsal gelişiminden yanadır. bu anlamıyla en gelişmiş duyarlılıktır.

    - anarşizm başsızlıktır. büyük ölçüde doğru. ancak toplumsal yaşamın ve mücadelenin her anında ortaya çıkan, hiçbir resmi sıfatı ve toplum içinde ayrıcalıkları olmayan doğal önderleri, ustaları vardır anarşistlerin.

    - anarşizm kanunsuzluktur. doğru. kanunların en demokratik sistemlede bile halkın temsilcileri olduğu varsayılan bir avuç insan tarafından yapılır ve topluma dayatılır; zorla uygulanır. bireysel farklılıkları göz önüne almaz, genel geçerliliği olduğu varsayılır. herkesin uyması zorunludur, başka seçenek bırakmaz. ancak şurası unutulmamalı, anarşizm kanunları reddeder, ama düzenleyici ahlak ve onun bireyleri tarafından somut yaşama uygulandığı kurallardan yanadır.

    - anarşizm ahlaksızlıktır. gülünç! kuşkusuz anarşistler ahlak niyetine önümüze konulan cinsiyetçi, belden aşağı, itaat vazeden köle ahlakına karşıdır. bu ahlakın kendisi ahlaksızlıktır. anarşizm bir politik haraket, bir kültür olmadan önce bir ahlak felsefesidir.

    - anarşizm, otorite karşıtlığıdır. doğrı ve yanlış! yönetsel otoritelere ve otoritelerin kurumsallaşmasına, kapalı alanlar oluşturmalarına ve ayrıcalık talep etmelerine karşıdır. ancak anarşi bütün yetkinliklerin tırpalanadığı bir 'ortalama eşitliği' toplumu değildir. herhangi bir alanda yetkinlik anlamında otoritelerin çoğaltılmasından yanadır.

    - anarşizm dinsizliktir. doğru ve yanlış! yalnızca inananların değil, inanmayanların yaşamını da düzenlemek iddaasındaki kurumlaşmış dinlere, kiliselere karşıdır. baskıyı ve zorbalığı meşru gören ve boyun eğmeyi emreden dinlere karşıdır. kişileri iradeleri dışında da -ana babaları yüzünden- cemaatlerine dahil eden, cemaatten ayrılmaya karşı şiddet uygulamayı meşru kılan, kendi dışındaki insanları ikinci sınıf gören dinlere karşıdır. öte yandan zaman boyutuyla kurduğu bireysel ilişki olarak dinden, çeşitlilik içinde birliği savunan ötekine karşı hoşgör ve sevgiyi kurumlaştıran dinlerden, heterodoks yorumlamalardan yanadır.

    tayfun gönül ün kaos yayınlarından çıkan anarşizm nedir broşüründen alıntıdır. hepsi el emeğidir.

    (bkz: tayfun gönül)
    3 ...