Bir çoğumuzun ya kendi ya da çocuklarının hayali olan eğitim. Ama bunun için de belli kriterler varmış.
ABD, Kanada ve ingiltere'deki üniversiteler için en önemli nokta not ortalamasıdır. Seçici üniversiteler öğrencilerin 4,5 ya da 5 ortalama getirmesini beklerler.
Öğrencinin kendi limitlerini yukarı çeken bir yolu mu yoksa kolay yolu mu seçtiği önemlidir. Okulda sunulan Uluslararası Bakalorya (IB) gibi özel fırsatlardan yararlanmış mı ona bakılır.
ingilizce seviyesi de çok önemli bir faktör ve bu da toefl sınavı ile ölçülüyor. bir çok üniversite başvuruyu değerlendirmek için için öğrencinin belli bir seviyenin üstünde not almasını bekler.
abd üniversiteleri SAT ( scholastic aptitude test) sonuçlarını ister ve seçkin üniversitelerin skor beklentisi yüksektir. Türk öğrenciler matematikte oldukça başarılıdır, fakat okuma ve kompozisyon bölümlerinde zorlanırlar.
abd üniversitelerine yüksek notları ve SAT skorları olan bir çok kişi başvurur, bu nedenle kabul komitesi kararlarında daha subjektif faktörler etkin olur. Öğretmen ve danışman mektupları, kompozisyonlar ve ders dışı aktivite listesi bu noktada büyük önem kazanır.
ABD üniversiteleri, sadece yüksek not almak için çalışan ve bunu öğretmene hissettiren öğrencilerden çok, gerçekten öğrenmeye gönül vermiş, bunu her hareketiyle belli eden öğrencileri tercih eder. Okuma, araştırma ve çeşitli yaz projeleri yaparak kendini geliştiren, sınıf dışında da öğrenmeye açık öğrenciler tercih edilir. Ayrıca aktivitelerde liderlik pozisyonunda olanlar ve bulundukları çevrelerde gönüllü projelere katılanlar başvurularda daha avantajlı olurlar.
ABD'de master ve doktora için 3.500, lisans için 1.100 türk öğrenci bulunuyor. ingiltere'de 2.000, Almanya'da 1.500, Avustralya'da 2.000, Fransa'da 1.200, Kanada'da 1.500, Çin'de ise 1.000 kadar tür öğrenci var. Diğer Avrupa ülkelerinin yanısıra Ukrayna'dan, Moldova'ya, Rusya'dan, Azerbeycan'a eski sovyet cumhuriyetlerinde, Mısır'da hatta Kuzey Irak'taki üniversitelerde de binlerce Türk öğrenci eğitim görüyor. Bu konuda sağlıklı bir istatistik olmadığı için yurtdışındaki Türk öğrenci sayısı tam olarak bilinmiyor. Ama bu sayının yaklaşık 50.000 öğrenci olduğu sanılıyor. Bir öğrencinin ortalama yıllık öğrenim ücretini 20.000 dolar, yıllık yaşam masraflarını da 20.000 dolar olarak kabul ettiğimizde Türkiye yurtdışı eğitime yaklaşım 2 milyar dolar kaynak aktarıyor demektir. ( sayılar çok abartılı bence, ayrıca bir dolu gencimiz de burslu gidiyor)
Türkiye'de özellikle üç lisenin mezunları üniversite eğitimi için yurtdışını tercih ediyor. Bu yıl koç'tan mezun olan 204 öğrenciden 97'si, Amerikan Robert Lisesi'nden mezun olan 242 öğrenciden 75'i