uzun süre batı dünyasında büyük tartışmalar yaratmış kitap. ama tartışma yaratmasının nedeni kitabın içeriğinden çok yazarı. bu kitabın yazarı antony flew akademik dünyada bernard russell'dan sonra 20. yüzyılın en büyük ikinci ateist filozofu olarak görülüyordu. teoloji ve yanlışlama adlı eseri ateizm için bir başyapıttır. fakat kendisi 80 yaşında bir anda deist olduğunu açıklamış, tanrıya inandığını söylemiş ve hatta en şaşırtıcı kısmı bu, ingiltere'de akıllı tasarımın okullarda öğretilmesi için bir kampanyaya imzasını atmıştır.
elbette antony flew'ın yaşı dolayısıyla zihnen bir gerileme yaşadığını söyleyenler var. zaten kitabı kendisinin yazmadığını, hırsitiyan bir yazar ile birlikte yazdıklarını kendisi de söylüyor. fakat kendisi yine de kitabın her cümlesini onayladığını, eğer onaylamasaydı kitabın üzerinde kendi isminin yazmasına izin vermeyeceğini de söylemiştir.
kitaba gelirsek. kitapta evrenin canlılık için tam olarak ayarlanmış olması, ilk canlının oluşumunu açıklamadaki zorluklar ve canlıların kendilerini kopyalama yeteneklerine dair felsefi görüşler var. fakat kitabın son bölümünde bir de isa hakkında bir ek koyması, en başından beri deist olduğunu iddia eden flew'un ölüm korkusu ile hıristyanlığa göz kırptığı iddialarının ortaya atılmasına da neden olmuştur.
bana göre kitapta saçma ya da anormal diyebileceğim bir kısım pek olmasa da herkesin bildiği gerçekler için bu kitabın yazılmasına gerek yoktu bence. en azından anthony flew gibi bir adam çok daha emek vererek zihin açıcı bir çalışma yapabilirdi.