bilim bilim diye yanıp tutuşan kıymetli ergenler, yukarı da da belirtildiği gibi bu teleskop 90 da uzaya fırlatılmıştı. zaman uzayda da zaman. demem o ki her şeyi eskitiyor. o en büyük acıları unutturan zaman her şeyi tüketiyor. habılı da eskitti. bu sene içinde ıskartaya ayrılması düşünülüyordu. du çünkü nasa oldukça riskli ve pahalı bir operasyonla habılın ömrünü en azından 2014 e kadar uzattı. astronotlar toplamda 37 saati bulan uzay yürüyüşleri ile habılın eskiyen parçalarını ve 19 yıllık pillerini değiştirdiler.
sizin için şurada habılın en güzel resimlerinden seçilmiş bir kaç örnek var. hayrını görün.
habıl sayesinde 13 milyar ışık yılı uzaktaki galaksileri görebiliyormuşuz. öyleyse biz o galaksinin şu andaki halini değil 13 milyar yıl önceki halini görmüş oluyoruz. değil mi? evet. demek ki zamanda geriye doğru yolculuk yapmak mümkün. nasıl mı? şöyle ki ışıktan hızlı şekilde ileriye doğru yol alırsanız zamanda yolculuk yapabilirsiniz. ama geriye doğru. habıl aynı zamanda zaman makinesiymiş. ehehehe.
harbiden haa. evren o kadar büyükse, ki 13 milyar ışık yılından bahsediliyor, ışık hızı aşıldığı zaman geçmişe gitmek mümkün. demek ki ışık hızının iki katı hızla herhangi bir yöne yaşınızın yarısı kadar yol alırsanız doğumunuzu bile görebilirsiniz.
vay be bu da benim bilim dünyasına armağanım olsun. biri tutar bu fikirden hareketle zaman makinesi falan yaparsa payımı isterim haa.