küba

entry378 galeri video3
    88.
  1. "Küba farklılığı"...

    Üniversiteye girişin endişe yaratmadığı ya da kabusa dönüşmediği tek ülke Küba. Küba'nın en temel farkı eğitime getirdiği tanımdan geliyor. Sosyalist Küba'da yeni insanın yaratılması ve toplumun dönüştürülmesinin bir parçası olarak ele alınan eğitim politikalarına göre eğitim ile üretimin birleştirilmesi, bireyin yeteneklerine göre üretim sürecine dahil edilmesi hedefleniyor. Her öğrencinin yeteneklerini dikkate alan aynı zamanda parasız eğitim ilkesinin benimsendiği Küba'da lise ve yüksek öğretimini tamamlayanlara devlet iş garantisi veriyor.

    Küba'da her bireye üniversiteye kadar eğitim olanağı sunulurken, üniversiteye devam 12 yıllık orta öğretimi bitirme diplomasına bağlı. Üniversiteye girişte, her yüksek öğretim kurumu, kendi sınavını yapıyor. Bunun yanında, yapılan merkezi sınav ve öğrencinin orta öğretim notları da üniversiteye girişte etkili oluyor. Küba'da üniversiteler, Eğitim Bakanlığı'ndan ayrı bir kurum olan Yüksek Öğretim Bakanlığı'na bağlıdır. Yüksek Öğretim Bakanlığı ihtiyaç duyulan meslek alanlarını ve de bu alanlara yönelik üniversite kontejanlarını gelecek yıllardaki istihdam koşullarını da öngörerek planlıyorlar.

    Küba'da bu planlamaya bağlı olarak, Türkiye'deki lise düzeyine denk düşen üniversite öncesi eğitim vemesleki teknik eğitimden mezun olanlar için devlet iş garantisi veriyor. Herhangi bir nedenden dolayı eğitim dışı kalan ve eğitimlerine devam etmek isteyen 17-29 yaş arası gençler, haftada 4 gün, günde 3 saat ya üniversiteye hazırlık ya da meslek edindirme programına devam edebiliyor ve bu öğrenciler, katıldıkları bu programlar için mali yardım alıyorlar. Maaş olarak ödenen bu yardımın amacı, bu gençlerin eğitim almalarının ülkenin ilerlemesi için gerekli olması ve kendilerini üretim sürecinin dışında ve pasif bireyler olarak hissetmelerini engellemek.
    3 ...