elegeş yazıtları

entry6 galeri
    1.
  1. M.S. 650'li yıllarda Yenisey Irmağı'nın kıyısında bulunuş olan yazıtlardır. Orhun Yazıtlarında yaklaşık 100-150 yıl önce yazılmışlardır.
    Kendi adını taşıyan ırmağın sol kıyısında bulunur. Yazıtın taşı, 10 ayak (304,8 cm) uzunluğundadır. Pürüzlü olup boza çalan esmer kızılımtrak bir kum taşıdır. Taşın biçimi, yukarıya doğru darlaşır. Yukarıdan aşağıya doğru derin yarık ve çatlaklar vardır. Taşa önce birtakım şekiller yapılmış, sonra yazıtı oluşturulmuştur.
    Elegeş Yazıtı, öteki Türk yazıtları kadar tanınmaz. Elegeş Yazıtı, Alp Urungu adlı bir Türk beyinin yazıtlı mezar taşıdır. Otuz dokuz yaşında ölen Alp Urungu, yazıtta halkından, oğlundan, devletinden, akrabalarından, sadağından (okluğundan) ve Türk hânından ölüm nedeni ile ayrıldığı için üzüntülerini dile getirmektedir.
    Ayrıca yazıtta Alp Urungu kendisinden " Kürt elkan" yani "Kürt ilinin hanı" olarak bahseder. Bu durum yazıtın, bazı araştırmacılar tarafından "Kürtlerin Türklüğü" tezlerinin kanıtı olarak gösterilmesine neden olmuştur. Ayrıca tarihçiler tarihte başka "Kürt isimli Türk boyları" da bulmuşlardır. Ancak Talat Tekin çevirisinde, "Kürt elkan" sözcüklerini, "Körtle kan" biçiminde çevirmiştir. Körtle Eski Uygur Türkçesinde güzel anlamına gelmektedir. Tüm bunlar etimologlar arasında hala tartışılmaktadır. Aşağıda önce yazıt metninin Eski Türkçe'si -altında günümüz Türkçe'si ile birlikte satır numaraları ile verilmiştir. Onun altında ise metin, sadece günümüz Türkçesi ile yer almaktadır.
    *
    8 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük