dunya satranc sampiyonu olan tek amerika'lidir. ama oyle boyle degil, onune gelenin aburuna koyan, spassky ile oynadigi final musabakasinda, 2-0 yenik durumdayken, kameralar benim psikolojimi bozuyor, bir daha ki oyunu kapali alanda oynuyacaz yoksa ceker giderim ulan diyerek rest ceken, ve geriye kalan oyunlarda ezici bir ustunluk kuran fischer, buyuk ihtimalle satranc tarihinin en iyi 3 oyuncusundan birisidir.
sampiyon olduktan 3 sene sonra falan, karsisina bir rus daha cikmistir, adi karpov. musabakanin olacagi yeri begenmeyen fischer, siktirin ulan, ben burada satranc oynamam demistir ve hukmen maglup sayilmistir. aradan 30 sene falan gecktikten sonra tekrar bir satranc musabakasina katilmistir, yanlis hatirlamiyorsam yine spassky ile kapismistir ve yine de yenmistir.
soylemeden de edemicem, bu sovyetler her turlu spor ve sanat etkinligine cok onem veriyordu, bunun aksine amerika'lilar bircok sey gibi, spor ve sanat islerini de oluruna birakmisti. haliyle sovyetler bircok alanda dunya'nin cok uzerindeydi. ama yine de arada bir fischer gibi, buz hokeyi takimi gibi, muhammed ali gibi bir amerikali cikip tum ruslari tarumar edip, sovyetlerin karizmasini sifira indiriyordu. kader olsa gerek.