nükleer tesislerle arabistan ülkeleri

entry3 galeri
    ?.
  1. FAS : Rus atomstroyexport firması ile görüşüyor. ilk Nükleer santralini 2016 yılında inşa etmeyi planlıyor. Geniş fosfat rezervlerine sahip, bunu uranyum üretiminde kullanmak istiyor.

    CEZAYiR : Çin ile gizlice anlaşarak 1993'te küçük çapta bir nükleer araştırma reaktörü kurdu. Fransa, Çin ve Rusya ile görüşüyor. 2020'de ilk nükleer santralini açıyor.

    LiBYA : 1975'ten bu yana nükleer silah üretmeye çalışıyor. 2003'te nükleer silahlarını imha etmeyi kabul etti. 2004'de bu ülkede nükleer silah yapımında kullanılan materyaller bulundu.

    MISIR : iki nükleer reaktörü var. Atom bombası geliştirmeyi önlemeyi amaçlayan anlaşmayı imzalamıyor. Nükleer enerjide ilerlemek için araştırmalar yapıyor.

    iSRAiL : Nükleer silaha sahip olduğu kabul ediliyor. Ama hiçbir zaman bu iddiayı kabul etmedi. Ama bunu ciddi bir dille de yalanlamıyor.

    ÜRDÜN : 2015 yılında iki nükleer enerji santrali kuracak. Çin, Fransa, ingiltere ve ABD ile işbirliği anlaşmaları imzaladı.

    LÜBNAN : istikrarsız siyasi yapısı nedeni ile nükleer devlet olma yönünde adımlar atamayan tek bölge devleti olabilir.

    SUUDi ARABiSTAN : Fransız ve Rus şirketleri ile nükleer enerji santralleri kurmak için görüşüyor. Pakistan'ın desteği ile gizli faaliyetler yürüttüğü iddia ediliyor. Ancak bu iddialar pek inandırıcı bulunmuyor.

    YEMEN : Amerikan firması Powered Corp ile 5 nükleer santralin kurulması amacı ile 15 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Yemen hükümeti firmayı yetersiz bulunca anlaşma iptal edildi. Bu yıl nükleer santral inşa etmek için altyapı çalışmalarına başlayacak.

    IRAK : 1956'dan 2003'e kadar nükleer devlet olmak için büyük yatırımlar yaptı. inşa edilen nükleer reaktörler ABD ve iran ile girilen savaşlarda imha edildi. 2003 yılından bu yana işgal altında olan ülkenin artık nükleer ülke olmak gibi bir niyeti yok.

    BiRLEŞiK ARAP EMiRLiKLERi : ABD ile 20 Milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. 2016 yılında kadar güçlü bir nükleer enerji üreticisi olması bekleniyor. Yeni projeler için Fransız firmaları ABD firmaları ile yarışta.

    iRAN : iran'ın nükleer programı, rusların yardımı ile inşa edilen Buşehr nükleer santrali ile Natanz ve isfahan'daki tesislerde odaklanıyor. Uluslararası topluluk, Tahran'ın nükleer silah peşinde olduğunu düşünüyor, iran ise elektrik enerjisi için santral kurduğunu iddia ediyor. israil de iran'ı tehdit olarak algılıyor. Uluslararası analizcilere göre, iran'ın nükleer programı, Arap ülkelerini nükleer ihtirasa kaptırmış bulunuyor.

    SURiYE : 1979'dan bu yana nükleer silah üretmeye çalıştığı iddia ediliyor. israil uçakları 6 Eylül 2007'de Suriye'de nükleer santral olduğu tahmin edilen bazı hedefleri bombaladı.

    Kaynak : Habertürk - (29.05.09)
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük