yobaz kelimesinin anlamını bilmeyenlerin, kendilerinin yobaz oldugunu farketmemeleri şaşırtıcı.
yobaz kelime olarak bir seye körü körüne inanan, ama inandigi seylerin gercek manasının nerden geldigini bilmeyen cahil insanlara soylenir. inançlı, dindar insanlara yobaz denmesi gelenek olmuş. dindar insanlar arasında gercekten yobaz vardır. bu insanların inanclarını ogrenmesine egitim almasına engel olursanız tabii ki yobaz(cahil) kalırlar.
duşunce özgurlugunu, dindar olmayi yobazlık olarak gorenler kendileri bir yobazlık icerisinde. ellerinde bir delil olmadan, muslumanlıgı bilmeden bir insanın yobaz olduguna nasıl karar verip inanırlar. ancak bir musluman bir baska muslumanın yobaz oldugunu bilebilir. onun söylentilere rivayetlere sorgulamadan dinde var zannetmesi, inanması, olmadık din düşmanı din adamlarının soylemlerini gercek zannetmesi, ben neden allah'ın varlıgına inaniyorum diye sorgulamadan inanması yobazlıktır. ama bir insan ve inancı hakkkında söylentilerle duydugu şeylere inanan ateist-aydın kesime ne demeli. onlarda inananlarin yobaz olduklarına hic bir arastırma yapmadan inanmakla kendi yobazlıklarını göstermiyorlar mı?
"uludag sozluk esittir dindar sozluk" deselerdi yanlıs olsa dahi bir saygı gosterilirdi. sol frameye bakarsanız ateist bir cok yazıda gorursunuz. turkiye'nin yapısı bu. dindar cok ateist daha az. ne yapalım? onlar mutlu olsun diye kendimizi degistirmeli miyiz? birde burda amac ne? dindar kendi dinini yasiyor, ateist kendi inancsızlıgını, bunu dile getirmek neden?