ritüel, dinin gerektirdiği bir eylem biçimi olarak anlatılagelmiş burada.. Fakat teknoloji çağında insanlara laiklik adı altında cuma günü farz olan namazlarına gitmek için zaman veremeyen zihinlerin, ezana gereksiz demesi de art niyeti beraberinde getirecektir.
Sonuçta ritüel değişmeksizin, ya da kısıtlı bir değişim içinde devam ededuran bir eylem biçimidir. Buradan hareketle mesele sadece namaza gidecek olanların gitmesi değildir. Ezan vaktinin yıllar önce de herkesçe bilinebilmesi mümkündür. Ezan vakti geldi diyerek camiye giden dedeleriniz anlatsın bunu. Sorun şudur, Allah'ın son Hak dini olan islam'da toplumsal ritüeller son derece yoğundur. Ortak hareket etmenin, namazda cemaat ile hareket etmenin en yoğun olduğu dindir iSlam. Bu sebeple bakarsanız, ezan da bu toplumsallığın bir dışavurumudur. Yapılmalıdır. Yapılacaktır da. ÇAn sesi gibi evet. Lakin ayrıca işine dalmış kişilerin hatırlamasına da yol açar, kimi zaman hiç namaza gitmeyecek olanları da namaza götürür ezan, mistik bir yönü de vardır.
Ha ezan sesinden rahatsız olanlar var, ben demokrasiye inanmadığım için, kulaklarını kapatabilirler, ben görmediğim sürece küfür de edebilirler, dillerine ve kulaklarına mukayet olmalarını tavsiye ederim o başka.
Ezan ın Türkçe olması konusunda, olabilir aslında, mantıklı din büyükleri bunu kendi arasında tartışsa fena olmaz hani. Lakin arapça okunması da sorun değil, yeter ki biz ne dediğini Türkçe olarak bilelim...
Şimdi dağılın lan