Emekli Kurmay Albay Oğuz Kalelioğlu, Muş-Yemen Türküsü Gerçeği adlı kitabında ünlü türkünün hikayesini anlattı.
Kalelioğlu, 117 sayfalık kitabın, Muş-Yemen Türküsünün Tarih içindeki Yeri başlıklı bölümünde Ahmet Zeki Özdemire dayandırdığı bilgiler verdi.
Birinci Dünya Savaşında Muşa asker toplamaya gelen istanbullu, Askerlik Şubesi Başkanı ve Müzisyen Yüzbaşı Selahattin Ethemin ilk defa geldiği Muşun rampalı yokuş yolunu çıkarken dudaklarından ;Burası Muştur, yolu yokuştur mısralarının döküldüğünü, şehrin dağların arasında sisli ve dumanlı görüntüsü nedeniyle de, Yüzbaşının havada bulut yok, bu ne dumandır" mısralarını söylediği anlatılan kitapta ayrıca şu bilgiler yer aldı:
;Şehrin içinde kadınlar ve genç kızlar ağıt yakmaktadırlar. Yüzbaşı soruyor: Hayrola bacılar, hanımlar bu ağıtlar niye? Bir cenazeniz mi, acınız mı var? Kumandan Bey, erkeklerimiz, oğullarımız askere gitti, senelerdir dönmedi. Nereye gittiler? Yaman illerine, Yemen neresidir, bilir misiniz, Bilmeyiz, ancak orada gül-çiçek yoktur, çemen (çimen) vardır, erkeklerimiz mektuplarında çiçek yerine çemen gönderiyorlar. Bir müzisyen olan istanbullu Yüzbaşı Selahattin Ethem Bey, hüzünle bir köşeye oturur, küçük defterini çıkarır ve Muş-Yemen Türküsünün ilk mısralarını kaleme alır." Kalelioğlu, kitabında türküde geçen yerin Muş değil, Yemendeki Huş" olduğu iddialarına da cevap verdi. Kalelioğlu, Türkünün Muş;ta yazıldığı kesindir. Muştan Yemene giden askerlerin yakınlarının elemli ağıtlarını gerçek olaylarla birleştirip kağıda dökülmesiyle ortaya çıkmıştır" dedi.
ne kadar doğrudur bilinmez ama bunun kitabı bile varmış gördüğünüz gibi. ben de huş biliyor idim ilginç.