bandırma vapuru

entry92 galeri
    7.
  1. Tarihlerimize "BAndırma" olarak geçen gemi, denizcilik alanında dünyanın en güçlü sigorta şirketi Lloyds'un arşivindeki kayıtlara göre, 1878'de iskoçya'nın Paisley bölgesindeki MacIntyre şirketi tarafından Hutson and Cardett tezgahlarında 21 sıra numarasıyla yolcu ve yük vapuru olarak inşa edildi.

    279 grostondu, demir uskurluydu, hem yelken hem buhar donanımlıydı, uzunluğu 48 metre 90 santim, genişliği 6 metre idi.

    Gemiye denize indirildiği sırada verilen isim "Trocadero" idi. ilk sahibi Dousey and Robinson şirketi, Trocadero'yu beş sene kullandıktan sonra 1883'te Yunanlı armatör Psicha'ya sattı. psicha, geminin o zamana kadar Londra'da olan kaydını Yunanistan'ın Pire Limanına nakletti, iki sene sonra da adını değiştirdi ve "kymi" yaptı. "Kymi", Yunanca'da "dalga" demekti.

    Psicha, "Dalga"yı sadece beş sene kullandı ve 1890'da Andreadis isminde bir başka Yunanlı armatöre ait olan "Rama P. Derasimo - istanbul" şirketine sattı. "Dalga"nın Pire limanındaki kayıt ve el değiştirme maceraları 1894'te nihayet buldu: O zamanların Türk Denizyolları işletmesi olan "idare-i Mahsusa" gemiyi satın alıp istanbul'a getirdi, Pire'deki kaydını da istanbul limanına nakletti, ismi yeniden değiştirildi ve "Kymi" "Panderma" yapıldı. idare-i Mahsusa'nın adı 1910'da "Osmanlı seyrüsefain idaresi" yani "osmanlı Denizcilik işletmesi" olunca "Panderma" da "bandırma" ya çevrildi ve posta vapuru haline getirildi.

    Gemi bütün bu sahip ve isim değişiklikleri sırasında bir kaç defa batma tehlikesi geçirdi. 1891'in 12 Aralık'ında Erdek'te seyrederken kayalara çarptı ve güç bela yüzdürüldü. 1915 Mayıs'ında Mürefte - Şarköy açıklarında bu defa E-11 modeli bir ingiliz Denizaltısına çattı; yediği torpil yüzünden tekrar bir batma tehlikesi geçirdi. Bandırma 1919'daki Samsun seferinden sonra eski görevi olan posta hizmetine döndü. Ama artık iyice yaşlanmıştı ve motoru 1925 yılında büyük bir arıza yaptı. Bir kaç ay boyunca tamirine çalışıldı ama astarının yüzünden pahalıya geleceğini gören zamanın Denizyolları idaresi, gemiyi hurda fiyatına elden çıkarttı. Bandırma, o devrin en meşhur gemi sökücüsü ilhami Bey'e satıldı. Sonraları "Söker" soyadını alacak olan ilhami Bey gemiyi Haliç'teki söküm tezgahına çekti ve tam dört ayda söktü. (Habertürk - Murat Bardakçı)
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük