dünyalar güzeli bir bölümdür.yemek yaparsınız,yersiniz,içki içersiniz vs. öncelikle yeditepe üniversitesinde eğitimi veriliyordu bu bölümün bir tek,şimdilerde izmir ekonomi üniversitesinde de açıldı diye duydum.
bölüm başkanı prof. dr. bike kocaoğlu bölüm hakkında şöle bir açıklama yapmış.
güzel sanatlar fakültesi bünyesinde yer alan gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün temel amacı gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici şefler yetiştirmektir. bölüm, dünyada bir üniversitede güzel sanatlar fakültesi çatısı altında gastronomi eğitimi veren ilk lisans programı olma özelliğini taşımaktadır. bölümün diğer bir amacı da zengin türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda korunmasını sağlamak ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtmaktır. dört yıllık lisans programı süresince adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek- içecek işletmeciliğinin ve yemek sanatının tüm incelikleri öğretilmektedir.
lisans programı süresince öğrencilere restoran, yiyecek-içecek yönetimi, yemek pişirme teknikleri ve sanat-kültür konularında eğitim verilmektedir. yiyecek-içecek yönetimi ve yemek pişirme teknikleri teorik ve uygulamalı dersler olarak hazırlanmıştır. bölüm de eğitim dili ingilizcedir. fransızca ek dil olarak zorunlu öğretilmektedir. klasik yemek pişirme teknikleri, fransız, türk, osmanlı, akdeniz, uzakdoğu mutfakları ve modern mutfak teknikleri uygulamalı olarak verilmektedir. pastacılık sanatı, çikolata hazırlama teknikleri, şarapçılığa giriş gibi diğer pratik derslerin yanında öğrenciler sanat tarihi, dünya mutfak kültürü, yemek tarihi gibi teorik derslerle mutfak sanatı ve kültürünü değişik perspektiflerle derinlemesine uygulamalı ve teorik olarak inceleyeceklerdir. yeme-içmenin bir sanat olduğuna inan programda temel sanat eğitimi, resim, heykel gibi alanlarda da öğrencilere eğitim verilmektedir.
bölümde öğrencilerin bilgi, beceri ve yaratıcıklarını geliştirebilecekleri üst düzey teknoloji ile düzenlenmiş iki profesyonel mutfak ve 1 eğitim restoranı bulunmaktadır.
bölüm kontenjanı 50 kişi ile sınırlıdır. 5 öğrenciye burs verilmektedir. adaylar güzel sanatlar fakültesi tarafından düzenlenen yetenek sınavı (çizim) , öss puanı ve mülakat sınavı ile belirlenmektedir.
not:mülakat sınavı dedikleri de bildiğiniz yetenek sınavı. koyuyolar tabureyi bi masanın üstüne,çizin diyorlar. çok da zor bir şey değil yani.