fibroadenom

entry9 galeri
    2.
  1. --spoiler--

    Erken üreme döneminde meme dokusu oluşumu ön plandadır. Bu gelişmekte olan süt bezi ve süt kanallarının kontrolsüz gelişmesi sonucu çok sert, ağrısız, düzgün sınırlı kitleler oluşabilir. Fibroadenom veya halk arasında beze olarak adlandırdığımız bu kitleler kansere dönüşmezler, büyümeye devam ederek normal meme dokusunu iterler ve şekil bozukluğuna yol açarlar.

    Olgun üreme döneminde adetlere yol açan aylık hormonal değişiklikler ön plandadır. Bu ciddi hormonal değişimler aybaşı kanaması olarak dramatik bir görüntü ile etkilerini gösterirken aynı hormonal değişiklikler memeyi de etkilemektedir. Bu hormonlar her ay rahmi gebelik için hazırlarken memeleri de süt verebilmek üzere yeniden yapılandırır, gebelik gerçekleşmeyince de tüm işlemler iptal edilir. Bu durum rahimden aybaşı kanaması olarak kendini belli ederken memelerde gözle görülür bir değişiklik yoktur ancak değişim aslında o kadar ciddidir. Böylesine ciddi bir etkileşimin her ay yaşandığı düşünülürse memede şişkinlik, ağrı şikayetlerinin aslında ne kadar normal olduğu daha rahat anlaşılabilir. Nitekim bu dönemde ağrı, memelerde dolgunluk ve meme başı akıntıları görülebilmektedir.

    Gerileme döneminde, vücut yavaş yavaş gebelik ihtimalini azaltacak şekilde değişime uğrar ve memelerde süt üretme için daha az hazırlık yapmaya başlar ve dejenerasyona uğrar, meme dokusu ağırlıklı olarak yağ dokusu ile dolar.

    Burada önemli olan mevcut bulgunun içinde bulunduğu döneme özgü olup olmadığıdır. Mesela 20'li yaşlarda görülen fibroadenomların 50 yaşındaki bir bayanda ortaya çıkması şüphe vericidir. Tüm sınıflamalar bir tarafa bırakacak olursak hastalarımızın şikayetleri genellikle ağrı, kitle ve meme başı akıntıları olmaktadır. Kliniklerde en sık rastladığımız durumlar ise adet dönemi meme ağrısı, kistler, fibroadenomlar (beze) ve normal meme dokusudur.

    --spoiler--
    2 ...