derin devlet kavramı sadece türkiye'ye özgü bir kavram olamayıp amerika başta olmak üzere tüm dünya ülkelerinde mevcut bir kavramdır.
hukukun üstünlüğünün devletin üzerinde olduğu ülkelerde (ki kimileri bunlara 'demokratik ülkeler' adını vermekte), devletin yasal açıklar, karanlık güçler, gizli örgütlenmeler, devletin bekası için medyaya ve kamu oyuna sızdırılması sakıncalı konular ve durumlarda, hukuki ve yasal yollarla müdehalesinin mümkün olmadığı kişi, kuruluş, oluşum ve dahi düşman olarak görülen ülkelere karşı uygulanması yasal olmayan çeşitli 'bahar temizliklerini', eylem ve yaptırımlarını devletin adı geçmeksizin, üstü kapalı şekilde, sivil gibi görünen kişi ya da kuruluşlara uygulatması durumudur.
derin devlet kavramını duyunca akla illaki birilerinin ortadan kaldırılması, öldürülmesi, birilerine suikast düzenlenilmesi akla gelmemelidir. derin devlet, kimi zaman stratejik olarak bazı ihalelerin alınması, sakıncalı şirketlere karşı rakip şirketler kurulması gibi daha bir çok alanda devletin bekası, üstünlüğü ve gücünü korumak için çalışan bir mekanizmadır.
derin devlet bir yerde devletin otokontrol mekanizmasıdır, sigortasıdır bir yerde.
derin devlet kavramının ülkemizde bu kadar ağdalandırılmasının, teşhir edilmesinin, haklı yahut haksız yere öküz altında buzağı muamelesi görmesinin sebepleri de en az derin devletin varoluş nedeni kadar çeşitli sebeplerdendir.
bu sebepler, güç odaklarının tekerine çomak sokulmasından, değişen siyasi iktidarlarla derin devletin ters düşmesinden, derin devletin anarşizm yanlılarının işine gelmemesinden gibi daha fazlaca çoğaltılabilir.
günümüzde siyasilerin değil de, derin devletin gayet başarı ile yönettiği amerika, rusya gibi güzide ülkeler fazlaca mevcuttur.