Çin Zodyak sistemi dünyanın en eski astroloji kurgusudur. Batı ve Hint Astrolojisinde olduğu gibi insanları 12 ayrı kişilik tiplerine ayırır. Batı sisteminden farklı olarak da takımyıldızlara insanların davranışlarını betimleyen mitolojik yakıştırmalar verilmez. Bunun yerine Çin Astrolojisinde dünyadaki yaşam modelinin karmaşık doğu felsefesi, mevsimler ve havadan etkilendiğini açıklayan tanımlar yer alır.
Doğu bilgeliğinin temeli Taoizm’den kaynaklanmaktadır. Bu felsefenin temel inanışında evrenin iki zıt güç arasındaki sonsuz çekişmeden oluştuğu var sayılır. Erkek ve dişi kutuplarının simgelenmesi ile açıklanan iki zıt güç Yin ve Yang olarak adlandırılır. iki temel gücün temsilcileri ise Güneş ve Ay olarak belirtilmiştir. Geri kalan beş elemanın eklenmesi ile Çin Astrolojisinin temel yapısı kavranmış olur.
Çin Astrolojisinde sadece 12 değişik hayvan ile betimlenen bir kavram bulunmaz. Bunların yanında ; tahta, ateş, toprak, metal ve su gibi değişik beş element kavramı daha yer alır. Beş element deneyimin gezegenleri sayılırlar. Güneş ve Ay sadece Yin ve Yang sembolü kabul edilir ve gezegen sayılmazlar. 12 Çin burcu beş element tarafından yönetilir. Her bir element tarafından yönetilen süreçler ele alınırsa, her burç 60 yıllık ara ile gelir ve bu nedenle Çin takvimi 60 yıllık periyot temeline dayanır.
Çinliler elementleri Yin-Yang kutupsallığının ilaveleri olarak sayarlar, böylece her element kendi içinde yapıcı veya yıkıcı etkiler oluşturur. Örneğin, metal bir silah olarak yıkıcı olurken, bir tencere haliyle de yapıcı olacaktır. Benzer şekilde ateş yangın olup evi yakarken, ışık olarak gecemizi aydınlatacaktır. Su, sel olup ürünleri yok ederken, hayat enerjisi olarak yaşamı sağlayacaktır.
Çin Horoskopu on iki burca bölünürken, yapıcı ve yıkıcı haliyle on element koluna ayrılır. Bunların yanında antik Yin ve Yang kavramlarının eklenmesiyle klasik Çin horoskopu ortaya çıkar.