tek taş geleneğinin kökeni

entry4 galeri
    2.
  1. gerçeği bilen varsa yazsın çağrıma cevap gelmeyince, büyük ve derin araştırmalar yaptım ve de bulgularımı aşağıda derledim, iyi okumalar efendim.

    ilk çağlarda, erkek eşini seçtiğinde, hatun kişiyi kaçırıyor, ellerini ve kollarını bağlıyor. sonrasında ise sadece bacaklarında ki ipleri çözüyor ve eğer hatun kişi bacakları serbest kalınca kaçmazsa bu onun da gönüllü olduğu anlamına geliyor. abimiz de kolları tutan ipleri çözüp sadece elin küçük parmağına, söktüğü iplerden birini sarıyor, bu da hatun kişinin sahipli olduğu anlamına geliyor.

    gel zaman git zaman, toprak sahiplenme döneminde, erkek bu sefer, daha medeni bir şekilde hatun kişiyle evlenmek istediğini belirtiyor, parmağına da sahip olduğu topraklarda yetişen bir bitkinin sapını sarıyor. değerli bitkiler ya da sebzeler yetişen bir yerden geliyorsanız, sardığınız ipte o kadar değerli oluyor.

    bu gelenekten demir'e geçiş romalılar zamanında oluyor, bildiğimiz anlamda yüzük ilk o zaman kullanılıyor, ve yüzük 3. yani şu an yüzük parmağı diye bildiğimiz parmağa takılmaya başlıyor. bunun nedeni romalıların kalbe giden damarın bu parmaktan geçtiğine inanması.

    demir yüzük döneminden, altına geçiş ise, şimdi adını hatırlamadığım bir papa tarafından başlatılıyor. abimiz diyor ki, eğer bir adam evlenmek isterse ailesine bakabilecek kadar parası olmalı, bunu ispat için de yüzük altın olmalı.

    altın sonrası, çeşitli taşlar da eklenmeye başlıyor yüzüklere, genelde burçlara dair taşlar kullanılsa da, ufaktan bir zenginlik yarışına dönüyor bu iş, ve en sonunda avusturya dükü eşine elmas taşlı bir yüzük takıyor. bu hareketiyle de günümüzde anladığımız anlamda tek taş yüzük kavramı doğmuş oluyor.

    uzun süre sadece soylular ve zenginler bu tür yüzükler takabilirken, afrika'da bulunan madenlerle elmas saray ağzı ile söylemek gerekirse, halka iniyor.

    bizim kültürümüze girişi ise sanıyorum amerikan dizileri ile oluyor. zira çok da eski olmayan tarihlerde, nişan yüzüğünü ki kendileri taşsızdır, aile büyükleri takardı, öyle diz çökmeler falan yoktu.

    tarihçesinden de görebildiğimiz kadarıyla, tek taş yüzük, temel de bir güç gösterisi, bunun yanında bağlılık sembolü de denebilir, ya da kalbe giden damarın üstüne giden damara takılması itibarı ile aşkla da biraz ilgisi var.
    15 ...