avrupa birliğine karşı olan türk

entry12 galeri
    6.
  1. benim merakımı celbeden tipi avrupa birliği'ne karşı olup, türkiye'nin batı tipi modernizme devam etmesini tavsiye edenleridir bu türk'ün.

    şimdi ab'ye üye olmakla ab sürecine karşı olmak arasında bir fark var. birisi ab'ye karşı olup, kopenhag kriterleri'nin daha ilerisi bir demokratikleşme hayaline sahip olabilir. benim için de ab'den ziyade bu süreç önemli zaten. "ab'ye üye olmak için demokratikleşmeliyiz" bakış açısının rezilliği ortada. bu ülkenin insanı dünyanın bütün insanları gibi özgürlüğü ve eşitliği hak ettiği için demokratikleşme arzusu ise bambaşka bir mecra. halk kitlelerinin böyle bir arzusunun olabileceği bir ülkede değiliz ve demokratikleşmenin her adımı maalesef devlet mekanizmasının kararlarına bakıyor. bir nevi nevzat tandoğan'ın "komünizm gelecekse onu da biz getiririz" lafzını doğrulayan bir tipik türk davranışı var. kürtler özgül durumları(ndan dolayı) sayesinde bu konuda daha tabandan demokratikleşmekteler, ama türk nüfusu için bu maalesef geçerli değil. kürtlerin bu başarısı aksine türkleri bu konuda daha da tutucu yapmaya başladı, haydi hayırlısı.

    neyse, ana konuya dönecek olursak, ab'ye her şartta karşı olup demokratikleşmeyi ve batı tipi bir modernleşme sürecini savunan var mı? bu adamların azınlık kısmı sosyalist, komünist. onların bu ülke için daha eşitlikçi ve daha özgürlükçü bir modelleri olduğu söylenebilir. ya kitleselleşebilen şehirli orta sınıf? bu insanların büyük kısmı düpedüz darbe istemektedir bugün. "incinen" "milli gururları"nın intikamını bu ülkede her zaman ezilmiş olanlara yeniden ohal getirecek bir darbe düzeni ile tamir etmek arzusundalar. yani akp'nin güç kaybetmesi bu ulusalcı milliyetçi cepheye yarıyor, bu iki kutuba alternatif olamayan sol kesim, azınlıklar, aleviler ve kürtler içinse maalesef pek parlak bir gelecek sunmuyor bu durum.

    kısaca, mustafa kemal'in çizdiği güzergaha sırtını dönen bir kitledir. pragmatist olmadıkları gibi, komşuları olan islam ülkelerini aşağıladıkları halde "tam bağımsızlık" gibi bir fikre de sahip olabilmektedirler. otoriter bir ülke hayalleri var, herkesin zorla bir modeli benimseyip bunun dışına çıkmamalarını istiyorlar. ab süreci ise ellerini güçlendiriyor. "bunlar bizi ab'ye almayacaklar" edebiyatı ile otoriteryen, milliyetçi, homojen bir dünya görüşünü iktidara taşımak arzusundalar. gelecek seçimde başarılı olacaklar gibi, aynen bugün kktc'de oldukları gibi. yani iki kutuba da uzak duran kesimleri zor bir dönem beklemekte. sokaklara dökülmedikçe.
    4 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük