sayfa 62;
harf devriminin ilk gününde akşam'ın sayfaları
başından beri harf devrimini destekleyen akşam gazetesi okurlarını önceden hazırlamak amacıyla, 1928 yılı boyunca gazetede laztin harfleriyle yazılmış metinlere yer vermiştir. önceleri sadece bir başlık ya da oldukça kısa bir haber yeni harflerle verilirken, her geçen gün yeni harflerle yazılan metinlerin arttığı gözlemlenmekti.
... akşam'ın latin ahrfleriyle çıkarılan ilk nüshasında yeni dönemi betimlemek için arapça harfleri ayaklar altına almış bir genç resmi kullanılmıştır. yukarıya kaldırdığı ellerinde g, m, k harflerinin tutmakta olan gencin arkasından bir güneş yükselmektedir. sayfanın yarısını kaplayan resmin üstünde iri puntoalarla dizilmiş şu yazı yer alır: " türkiye'yi cehaletten kurtaracak olan harf inkılabı bugün gazetelerin değişmesi ile bilfiil başlamıştır. resmin anlamına dair bir açıklama da resmin hemen altında yapılmaktadır;
" harf inkılabını temsil eden bu resimde, arap harflerinin enkazı içinden kuvvetli bir vücudun yükseldiği görülüyor. milletin bünyesini tasvir eden bu genç ve zinde insan elleri üstünde yeni harfleri taşımaktadır. bu harfler, vatanın halaskarı, türk milletinin müncisi, maddi ve manevi esaret zincirlerimizi kıran gazi mustafa kemal isminin ilk harfleridir. yeni ahrfleri temsil için bundan güzel, bundan manidar bir remiz bulunabilir mi ? karanlık bulutları yırtan bir feyz ve reha güneşi doğarken, bütün insanlar sevinç, şükran içinde ellerini halasa ve halaskara doğru uzatıyorlar."