kurtuluş savaşında din adamlarının rolünü açıklamak için emsal gösterilebilecek,kahraman alim.
engelleme girişimlerine rağmen müftü ahmet hulusi efendi, milli mücadele için son derece önemli hizmetlerde bulunmuştur. daha işin başında ahmet hulusi efendi, 15 mayıs günkü mitingte halka; "fetva veriyorum... işgal edilen memleket halkının silaha sarılması farz-ı ayn'dır" (172) dediği vakit, denizlililer o'nun etrafında hemen birleşmişlerdi. halkla bütünleşen ahmet hulusi efendi, metinde de belirtildiği gibi daha sonraki günlerde de başarılı hizmetlerde bulunmuştur.
57'nci tümen komutanı albay m. şefik aker, müftü efendi'nin bu hizmetlerinden, "...nazilli'nin düşman istilasına uğramasından sonra ileri gidememesi ve hatta bu kasabayı bir müddet tahliye etmesi ahmet hulusi efendi'nin gayret ve rehberliği ile başlayan millî hareketin kuvvete inkılâp ederek ileri harekete geçmesi ile mümkün olabildi" (173) diyerek takdirle söz etmektedir.
ahmet hulusi efendi, dürrizâde'nin fetvasına karşı anadolu uleması tarafından hazırlanan fetvayı nisan 1920'de imzalayarak (174) 15 mayıs 1919'da denizli halkı için verdiği ilk cihad fetvasını, böylece bütün türk milletine duyurmuş oluyordu. bu yüzden, "garp cephesi nasıl kuruldu?" adlı eserin yazarı, rahmi apak'ın tesbit ettiği gibi "yalnız denizlililer değil, bütün türk milleti ahmet hulusi efendi ile iftihar edecektir."