cennet cehennem önermesi

entry1 galeri
    ?.
  1. Ödüllendirme ve cezalandırma; hayatımızı derinden etkileyen ona yön veren, bazen yapmak istemediğimiz ama sonuç olarak kazanacağımız yada kaybedeceğimiz durumlardan ötürü yapmak zorunda olduğumuz durumdur. Siyasal, sosyal ve dinsel alanda kullanılıp, toplum düzenlemesinde gaz fren mekanizması işlevi görür. Toplumu düzenlemede bir işlevi olduğu kadar insanların bencilleşmesinde de çok önemli bir faktördür .


    Günümüzde durum öylesine vahim bir hal almışki yapılan 10 işten 9'unda karşılık bekliyoruz. Kalan 1 ise bir çok insanın kendi kişisel egosunu tatmin etmekten öteye gitmemektedir. Acaba nerden gelmiştir bu durum?


    Din insanlık tarihi ile aynı yaştadır. ilk insan olan ademlen başlamış bize kadar gelmiş ve bizden sonrada devam edecektir. Dinde cennet ve cehennem kavramı ödül ve caza kavramı ile aynı değil direk onların doğduğu kaynaktır. Muhakkaki dindeki cennet ve cehennem kavramı toplumun düzeni için önemlli bir unsurdur fakat ondan kazanılan ve artık insan olğlunun genetiğine işlemiş bencillik ve çıkar ilişkisinin kaynağıda bu önerme değilmidir. Ortada yapılacak bir iylik var ama biz onu salt iylik olduğundan değil o işi yaptığımızda yukarda Allah'ın bizi izlediğini ve yaptığımız iş onun hoşuna gideceğini ve bizi cennetine atacağını düşünürüz. Aksi durumu ise cehhenemdir. Herşeyden çıkar bekleyerek hep daha fazlasını kazanma hırsı, güçlünün güçsüzü ezdiği bu kapitalist düzeninde temel kaynağı bu değilmidir. Menfaat ve çıkar duygusu. Bu da dinden insanlığa geçmiştir.


    Uhud savaşında Hz.Muhammed'i koruyan muhafız birliğinin kafirlerin kaçtığını görünce onların ardından gitmeleri, savaşın kazanıldığını ve muhafız ordusunun bir iki din düşmanını öldürmek için yerlerinden ayrıldıklarını dile getirir din kitapları. Oysa savaş boyunca orda bekleyen askerlerin savaşı kazandıklarını görünce ganimmeten faydalanmak için Hz. Muhammed'i yalnız bırakmışlardır. islam dini bu anlayışın önüne geçmek için bir çok uğraş vermiş ama yineden önüne geçememiştir. Çünkü bu mükafatlandırma ve cazalandırma kavramı dinden çıkıp zamanlan yaşamın diğer alanlarına tarihsel bir süreç içerisinde sıçramıştır.
    3 ...