dizel motoru içten yanmalı motor türüdür.
temel prensibi sıkıştırıldığı için ısınmış havanın içine yakıtın püskürtülmesi sonucu oluşan yanmadır. benzin motorunun tersine ateşleme ünitesi bulundurmaz, yani otto döngüsüne göre değil diesel döngüsüne göre çalışır.
temel çalışma şekli:
yanma odasındaki hava 15 ile 22 oranı arasında sıkıştırılır (yak. 600psi) bu benzinli motorun 14 kat (yak. 200psi) sıkıştırmasına göre çok daha yüksek bir orandır. bu yüksek sıkıştırmayla yanma odasındaki havanın sıcaklığı 550 derece civarına çıkar pistonun tepe noktasında dizel yakıtı odaya yüksek basınç ile spreylenir, bu sıcaklığın etkisiyle yakıt patlama yapar ve genleşme sonucu pistonu aşağı iter, pistonun bu doğrusal gücü krank mili ile dairesel güce dönüştürülür.
kısaca önemli avantajları:
benzinli motorla aynı iş daha düşük yakıt ile yapar, dizel yakıtı benzinden biraz daha fazla enerji verir.
yüksek gerilimli ateşleme ünitesine ihtiyaç yoktur
motor ömrü benzinliye göre daha fazladır, çalışma prensibinden dolayı daha sağlam imal edilirler, ayrıca dizel yakıtın benzinden daha fazla yağlama özelliği vardır.
dizel yakıtı benzinden daha güvenlidir. sözgelimi dizelin nşa da patlaması söz konusu değildir.
daha az atık ısı üretir.
sıkıştırma oranı teknolojinin elverdiği kadar sınırsız artırılabilir.
karbonmonoksit çıkışı minimumdur.
bazı özelliklerini biraz daha açarsak.
güç ve yakıt ekonomisi:
turbodizel bir araç benzinli muadilinden aynı galon yakıt ile %40 daha fazla mil yapar.
örnek: *
volvo c30 için: 1.6d motor 109 beygir güç, 240nm tork vermekte ve şehiriçi 6,2 lt/100km yakıt tüketmektedir, 1.6 benzinli model ise 100 beygir güç, 150nm tork vermekte ve şehiriçi 9,3 lt/100km yakıt tüketmektedir.
örnek: *
aynı hacimlerde iki volskwagen motoru: benzinli olan 6,2lt/100km yakıt ile 102 beygir güç vermekte, dizel olan 4,4lt/100km yakıt ile 105 beygir güç vermektedir.
dizel yakıtın benzinden biraz daha fazla enerji vermesi sebebiyle (45,3 megajoule/kg - 45,8 megajoule/kg) birim hacimde yaklaşık %15 daha fazla enerji eldesi mümkündür.
güç ve tork:
dizel motorun piston basıncı çok yüksek olmasından mütevellit daha fazla güç ve tork üretir. dolayısıyla endüstriyel makinalar dizel motor kullanır. dizel motorun düşük devirlerde (1600-2000) maksimum torkunu vermesi ağrı araçların kontrolünü kolaylaştırır. küçük araçlarda ise bu turboşarj ve elektronik kontrol ile 2000-3000 devir arasına yayılır.
güvenilirlik:
dizel motorunun elektrikli ateşleme sistemi olmaması güvenilirliğini artırır. devrinin düşük olması, daha sağlam yapılması ve dizel yakıtın yağlaması daha fazla olması dizel motorun ömrünü 400,000 km ye kadar çıkarır. dizel motor yakıt kalitesine daha az duyarlıdır, yani mecburiyetten dolayı daha kötü bir yakık aldığınızda benzinliye göre çok daha az problem çıkarır.
güvenlik:
dizel motoru diğer motor tipleri arasında en güvenli motordur.
dizel yakıtı da benzine göre güvenlidir.
gürültü:
dizel motorun güçlü patlamalarından kaynaklanan karakteristik gürültüsü vardır, dizel vuruşu olarak bilinir. modern arabalarda izolasyondan dolayı çok farkedilmez. ama rölantide benzinli motordan direkt ayırt edilir.