oncelikle belirtmek istedigim sey bu 4 kitaba inanan insanlarin sayisi dunyada yasayan insanlarin yarisina denk sayilir. madem rakam ile nicelige vurgu yapilmis, git 100lerce tanrisi olan hindu dinine inan o zaman, her bir seye tanrilari var.
asil olaya gelmek gerekirse, insanlarin bircogu son 5000 yillik bir surece kadar ufak tefek kabileler haline yasardi. kitaplar ise buyuk nufuslu toplumlara gonderilerek basladi, ondan once her bir kabileye bu kitaplarin yerine peygamberler gonderilmistir, bu peygamberlerin bircoguna ise kitap degil de, sayfalar gonderilmistir. afrika da tum dunyadan izole olmus kabilelerin inandiklari dinlerin islama olan benzerliginin sebebi ise bu yuzdendir.
ilk kutsal kitap olan tevrat ise, ilk medeniyetlerden biri sayilan antik misirlilarin zamaninda, israilogullarina ve zamanin insanlarina gonderilmistir. bu hem Allah'in taktiridir, hem de insan mantigina uygun olandir. ornek vermek gerekirse, 100 bin kisilik bir nufusa hitap edebilmek bir insanin tek basina yapabilecegi bir is degildir. o yuzden kitaplar gonderilerek, sahislara yuklenildigi zaman yurutulmesi imkansiz olan isler gelecek nesillere emanet edilerek, allah'in kelami surdurulur. pek tabi, insanlarda olan serbest iradesi ve allah'u teala'nin aniden olmayan cezalandirmasindan oturu insanlar simararak bircok seyi degistirmislerdir. degistirmis olmalari bu insanlarin ozgur irade sahibi olduklarinin kanitidir. yoksa allah'in sozleri degismemistir.
bitirmek gerekirse ki gerekiyor, insanlik tarihinde en cok satilan kitap kur'an'i kerim, ikincisi su an ki incil, ucuncusu ise euklid'in matematik kitabidir. bu isin icinde bir sey var ki, bu kadar cok talep var.
yoksa orhan pamuk'un "kar" veya elif safak'in "baba ve pic" kitaplari 200 yil sonra hatirlarsin, yasarsam tukurdugumu yalayacam.