ingilterede demokrasinin gelişimi 800 yıldır süren bir süreçtir. bu süreçte seçmen sayısı önce sadece aristokralardan giderek halka kaymıştır. sanayi devriminden sonra hızlanan bu süreçte, iş gücü olması için köyden kente geçen insanların çok uzun zaman oy hakkı olmamaış, ancak bu insanlar şehir kültürüne asimile olduktan sonra oy hakları ortaya çıkmıştır.
fransa da 1789da devrimle cart diye demokrasiye geçmemiştir. bugünkü fransa, 5. cumhuriyet olarak adlandırılır. ilgiltere için geçerli olan seçmen-göç ilişkisi fransa için de geçerlidir.
türkiye de ise yüzyıllar alan bu süre. birkaç on yılda yaşanmıştır. yaşanmaktadır. dolayısıyla, evet türkiye de şu an demokrasi çok sakattır. bunun nedeni şehir kültürüne asimile olamamış, populist politikalar tarafından söümürülmeye açık insanlardır.
amma velakin, bu demek değildirki bu insanlar demokrasiye hazır değil, o zaman darbe olsun, oligarşi olsun. bu insanların demokrasi kültürüne asimile olması, ancak demokratik ortam elden geldiğince sağlandığında olur.
türkiye de ise her 10 yılda bir darbe olduğundan ve 80deki darbenin anayasası hala hüküm sürdüğünden bu süreç çok yavaşlamıştır. çünkü insanların katılımı engellenmiştir. demokrasinin işe yaramaz olduğu, bu insanların orduya muhtaç olduğu fikri aşılanmıştır.
demokrasi kendi hatalarından güçlenerek ilerler. napolyondan sonra fransa çıkarttığı dersleri uygulamıştır. aynı zamanda paris komununden çıkardığı dersleri de uygulamıştır.
ama bizde ordu, bu şekilde olaylara izin vermemiş, herkesi asker görmüş, her türk asker doğar demiş, şehit kültürünü yüceltmiştir.
demokrasi gelişemiyorsa bu onun doğal gelişimini engelleyenlerden dolayıdır.