batı dünyasında çoğu zaman birey yüceltilir. bireysel farklılıklar ve ayrılıklar sürekli teşvik edilir. bireysel hak ve özgürlükler her zaman toplumun sağladığı sosyal güvencelere ve bağımlılıklara tercih edilir. bireyin başarısızlıklarının sorumluluğu da her zaman bireye yüklenir. devletin sadece bireye hizmet amaçlı bir kurumdan öte anlamı olmadığı görüşü baskındır. vatandaş vergi verir, devlet hizmet eder. devlet bir tür hizmet satın aldıkları şirkettir gözlerinde.
doğu dünyasında ise öncelik toplumdadır. bireylerin birbirlerine benzemesi ve ortak noktalarda buluşması istenir. toplumun güvenliği ve huzuru bireysel hak ve özgürlüklerden daha çok önemsenir. bireyin başarısızlığının sorumluluğu topluma ve sisteme yüklenir. devlet sadece hizmet veren bir kurum değildir. vatandaş da devlet için vardır. vatandaş devletine hizmet etmelidir. gerekirse şehit olmalıdır, vatanı için canını vermelidir.
elbette her iki dünya da bu kadar ayrı uçlarda değil. batı %100 bireyci, doğu %100 toplumsal değil. ama aralarında bu yönden bariz farklılıklar olduğu kesin. her iki görüşün yarattığı olumlu ve olumsuz sonuçlar da iki dünyada da gözlenebilir. hangisinin doğru, hangisinin yanlış olduğuna herkes kendi kişiliğine göre cevap verebilir.