balkan harbi

entry13 galeri
    2.
  1. tarihin akışını değiştiren önemli savaşlardır. bir bakıma birinci dünya savaşının provası. özetlemek gerekirse; birinci ve ikinci balkan harbi diye ikiye ayrılır. hazırsak başlayalım.

    birinci balkan savaşı;

    sebepleri:

    1) fransız ihtilali sonucu yayılan milliyetçilik akımı.
    2) rusya'nın sıcak denizlere inme politikası.

    rusya'nın temel amacı sıcak denizlere inmekti. bu amaçla; rusya balkanlar’da panslavizm politikasını takip etti. sırbistan, bulgaristan, karadağ ve yunanistan'ın aralarında bir antlaşma yapmasını sağladı.

    balkan devletleri, osmanlı devleti'nin makedonya'da yenilik yapmaması gerekçesiyle savaşı başlattılar. ilk saldıran ülke karadağ'dı.

    sonuçları;

    1) osmanlı devleti savaşı kaybetmiştir. çünkü; askerlerinin bir bölümünün terhis edilmiş ve ordu komutanları arasında siyasi görüş ayrılıklarının olması.
    2) edirne ve kırklareli kaybedilmiştir.
    3) arnavutluk bağımsızlığını kazanmıştır. ( balkanlarda bağımsızlığını kazanan son devlettir ).
    4) büyük devletlerin araya girmesiyle yeni balkan haritasını belirlemek amacıyla londra konferansı toplanmıştır. (aralık 1912 ) alınan kararlara göre; midye - enez hattının batısı, balkan devletlerine bırakıldı. ege adaları, yunanistan'a bırakıldı.

    ikinci balkan savaşı;

    sebepleri;

    birinci balkan savaşı’ndan sonra balkan devletleri arasında yapılan paylaşımda en büyük payı bulgaristan'ın alması üzerine balkan devletleri aralarında savaş başladı. savaşa katılan devletler: bulgaristan, yunanistan, karadağ, sırbistan ve romanya’dır (romanya, bulgaristan'dan pay almak için katılmıştır. )

    bu durumdan yararlanan osmanlı devleti midye - enez hattını aşarak kırklareli ve edirne'yi geri aldı.

    sonuçları;

    1) bulgaristan yenildi ve toprak kaybetti.
    2) osmanlı devleti, kırklareli ve edirne'yi geri aldı.
    3) osmanlı devleti ile bulgaristan istanbul antlaşması’nı yaptı. (1913)
    4) osmanlı devleti ile yunanistan atina antlaşması’nı yaptı. (1913)
    5) balkan devletleri bulgaristan ile bükreş antlaşması’nı yaptı. (1913)

    osmanlı devleti balkan savaşlarından sonra; arnavutluk’u, makedonya'yı, batı trakya'yı, ege denizindeki adaları bırakmak zorunda kaldı.

    türklerin avrupa kıtasındaki varlığı doğu trakya ile sınırlı kaldı. bu olaylardan sonra ittihat ve terakki partisi orduda yenilikler yaptı. almanya'dan getirilen subaylarla osmanlı - alman yakınlaşması biraz daha artmıştır.
    7 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük