Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak 1968 yılında kurulmuş, "Hacettepe Üniversitesi Kayseri Gevher Nesibe Tıp Fakültesi" ismiyle 25 öğrenci alınarak eğitime başlamıştır. 1978' de Kayseri Üniversitesinin kurulmasıyla kurucu Fakültesi olan Hacettepe Üniversitesi'nden ayrılmıştır. 1982' de Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi adını almıştır. şu andaki dekanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel' dir. fakültede 104 Profesör, 40 Doçent, 63 Yardımcı Doçent, 9 Öğretim Görevlisi, 10 Uzman ve 365 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 591 öğretim elemanı görev yapmaktadır.
Bünyesinde;
mehmet kemal dedeman hematoloji-onkoloji hastanesi
Semiha-Asım KiBAR Organ Nakli Ve Diyaliz Hastanesi
Yılmaz- Mehmet ÖZTAŞKIN Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi
Mustafa ERASLAN ve Fevzi MERCAN çocuk hastanesi
sahinur dedeman kemik iliği nakil merkezi (inşaatı devam etmekte)
gibi hastaneleri barındırmaktadır.
tarihçesi ise şöyledir;
Selçuklu döneminde önemli bir bilim ve sanat merkezi olan Kayseri'de 15 kadar medresenin olduğu belirtilmektedir. Bu medreseler arasında Tıp Medresesi ve Şifahane olarak yapılan Çifte Medrese Anadolu'daki ilk tıp merkezi olarak bilinmektedir. Çifte Medrese 1205-1206 yıllarında Selçuklu hükümdarı II. Kılıçarslan'ın kızı Gevher Nesibe Sultan adına kardeşi l. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır.
Gevher Nesibe Şifahiyesi Türklerin yaptırdığı onbirinci büyük hastanedir. Anadolu'da ise beşincidir.
Aynı zamanda içerisinde tıp tahsili yapılanların ilkidir. Gevher Nesibe Tıp Sitesi yapısı ve tıp eğitim açısından dünyadaki ilk tıp merkezi olarak bilinmektedir.
Gevher Nesibe Medresesinde hekim, cerrah, kehlal (göz mütehassısı), akıl hastanesi ve ruh hastalıkları koğuşları, yardımcı asistanları bulunmaktadır. Bunların yanısıra medresede eczane kısmı da bulunmaktadır. Gevher Nesibe Şifahiyesi günümüzde Erciyes Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsüne tahsis edilmiş ve 14 Mart 1982'de Tıp Tarihi Müzesi olarak düzenlenerek hizmete açılmıştır.