turk halkini entellektuel sanmak

entry2 galeri
    ?.
  1. tdk'ya göre entelektüel:

    1) Bilim, teknik ve kültürün, değişik dallarında özel öğrenim görmüş(kimse), aydın, münevver.
    2) Fikir sorunlarıyla ilgili.

    bakalım halkımız bu özellikleri sağlıyor mu:

    1) asgari düzeyde düşündüğümüzde, bu özelliği sağlama bakımından sınıfta kaldığımız aşikar. özellikle pozitif bilimler konusunda, 70 milyonluk bir ülke için hatırı sayılır ölçüde ilim ve bilim adamı yetiştirdiğimizi söylemek zor. OECD ülkeleri arasında periyodik olarak yapılan eğitim araştırmaları, halkımızın temel ifade ve işlem becerilerinden bile oldukça yoksun ve yetersiz olduğunu gözler önüne seriyor.

    2) bu ülkenin ezici bir çoğunluğu siyasetle, sporla, güncel meselelerle...vs ilgili az çok fikir sahibidir. burada bizi diğer milletlerden ayıran en önemli nokta ise meraklı olmamız. dünyanın en meraklı milletlerinden biri olduğumuzu rahatlıkla iddia edebilirim. yeniye, teknolojiye, siyasete, politikaya, dünya gündemine...vs oldukça meraklıyız. dünyanın en gelişmişi ABD'de yapılan araştırmalar * amerikan halkının %5o sinin kendi yaşadığı eyalet haricinde birçok eyaletin nerede olduğunu bile bilmediğini, hatta ismini bile duymadığını gösteriyor. bizim en cahilimiz bile bayburt'un haritadaki yerini az çok bilir. "bayburt mu, o ne, yeniyor mu?" diyen ise hiç çıkmaz. aradaki farkı siz yorumlayın.

    gelelim sonuca: türk halkının sorunu entelektüelite sorunu değildir. türk insanı bazılarının sandığı gibi aptal, cahil, meraksız kitleler yığını hiç değildir. türk halkının sorunu sıcakkanlılığından kaynaklı olarak "fevri" olma, aniden parlama aniden sönme, olaylara soğukkanlı bir perspektiften bakmayı becerememe ve organize olamama sorunudur. sahip olduğu fikir, bilgi ve beceriyi gerektiğinde kullanamama sorunudur. detaylarına girmeyeceğim, çok uzar!

    rivayet olunan bir hikayeyle (belki de gerçektir, bilmiyorum) yazımı bitireyim:

    türkler ve japonlar bir bilgi yarışmasına katılmışlar. yarışmanın bitiminde bizimkiler japonları hüsrana uğratmışlar. gelene tık doğru cevap, gidene tık doğru cevap. japonlar ise pısss!! bizimkiler yarışma sonunda japon yarışmacıların yanına gururla ve biraz da şaşkınlıkla giderek sormuşlar:

    -biz, siz japonları dünyanın en bilgili, en kültürlü toplumlarından biri sanırdık. ama bize rakip bile olamadınız. şaşırdık. bugün niye tututktunuz, özel bir sebebi mi var?

    -"hayır" demiş japonlar. "tutuk falan değildik. yarışmayı da hakkınızla kazandınız."
    -peki öyleyse?
    - işte sizin sorununuz burada demiş içlerinden bir tanesi. herşey hakkında bir fikriniz var, herşeyi biliyorsunuz. bizim kültürümüzde ise herşeyden bir şey bilmek yerine, bir şeyden herşeyi bilmek vardır. teknolojimizi, gelişmişliğimizi de buna borçluyuz zaten.

    ayrıca başlıkla ilgili (bkz: entellektüel değil entelektüel)
    1 ...